Austrijski predsednik: Slučaj špijunaže neće pokvariti odnose Beča i Moskve

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Austrije Aleksander Fan der Belen
Predsednik Austrije Aleksander Fan der Belen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Austrijski predsednik Aleksander fan der Belen smatra da slučaj navodne špijunaže u korist Rusije neće dugoročno i ozbiljno pokvariti odnose Beča i Moskve.

„To neće ozbiljno pokvariti naše odnose sa ruskom vladom“, izjavio je predsednik Austrije u intervjuu za austrijsku radio-televiziju ORF.

Špijuniranje - ilustracija - Sputnik Srbija
Špijunska afera — kazna Moskvi i Beču za dobru saradnju

„S jedne strane, špijunaža je neprihvatljiva, a sa druge, svi znamo da sve obaveštajne službe na svetu pokušavaju na svoj način i ne uvek legalno da dobiju informacije“, dodao je on.

Fan der Belen je saopštio da će se više informacija o navodnoj obaveštajnoj delatnosti u korist Rusijem pojaviti za nekoliko nedelja. Istakao je da je u toku istraga o tome kakvog tipa je bila informacija koja je predata i koliko je sve kritično.

Predsednik Austrije takođe je ocenio da je začuđen koliko je javno austrijska vlada saopštila o sumnji u špijuniranje u korist Rusije.

Austrijske vlasti su uhapsile bivšeg pukovnika oružanih snaga te zemlje zbog osnovane sumnje da je špijunirao za Rusiju. 

Karin Knajsl - Sputnik Srbija
Beč se nada saradnji s Moskvom u istrazi o špijunaži

Informaciju je medijima potvrdio i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, precizirajući da se osumnjičeni špijunskim aktivnostima bavio od devedesetih godina prošlog veka, sve do 2018. godine. Takođe je objavljeno da je zbog incidenta austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel otkazala svoju posetu Rusiji.

Kasnije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da je neprijatno iznenađen zbog informacija o situaciji sa bivšim pukovnikom optuženim za špijunažu u korist Rusije u Austriji. Austrijski ambasador je u petak pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u vezi sa ovom situacijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala