Naučili smo lekciju, ne možemo jedni protiv drugih

© AP Photo / Benoit TessieEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Centralna svečanost kojom svet obeležava vek od okončanja Prvog svetskog rata održava se u Parizu. Lekcija ne može biti „jedan narod protiv drugih“ — ta pouka nas obavezuje da mislimo o budućnosti, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u obraćanju zvanicama ispred Trijumfalne kapije.

Francuzi su se borili za svoju otadžbinu i slobodu, doživeli su pakao koji niko ne može da zamisli, a njihova je patnja sagradila Francusku, rekao je Makron u obraćanju.

Sve oči uprte u Pariz: Počast herojima u senci skandala (foto, video)

On je podsetio da se Evropa umalo samouništila u paklu koji je progutao vojnike, kojoj god vojsci da su pripadali.

Pobednici i pobeđeni su dugo bili u istoj žalosti, rekao je Makron. Lekcija ne može biti „jedan narod protiv drugih“ — ta pouka nas obavezuje da mislimo o budućnosti i suštinskim stvarima.

„Moramo afirmisati odgovornost da deci prenesemo svet o kojima su prethodne generacije sanjale“, poručio je Makron i naglasio da je mir vrhovna vrednost jer se zna koja je cena da se odbrani.

Naveo je da je u ratu poginulo 10 miliona vojnika, milioni civila, ranjeno šest miliona, bilo je tri miliona udovica, a milijardu projektila je ispaljeno samo na Francusku.

Ceremonija obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata počela je ispred Trijumfalne kapije čitanjem pisama vojnika koji su učestvovali u ratu.

Obeležavanju prisustvuje više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica rata, ali i visoki predstavnici UN i evropskih institucija.

U okviru obilježavanja godišnjice, biće održano prvo zasedanje Pariskog mirovnog foruma.

Forum se uspostavlja na inicijativu francuskog predsednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svijetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala