KVIZ: Tvorac „kalašnjikova“ — koliko znate o njegovom životu

© Sputnik / Vladimir Vяtkin / Uđi u bazu fotografijaČuveni ruski konstruktor vatrenog oružja i izumitelj čuvenog automata AK-47, Mihail Kalašnjikov, sa svojom fotografijom iz vremena kada je konstruisao svoj automat.
Čuveni ruski konstruktor vatrenog oružja i izumitelj čuvenog automata AK-47, Mihail Kalašnjikov, sa svojom fotografijom iz vremena kada je konstruisao svoj automat. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovo je oružje za odbranu, a ne oružje za napad. Teško mi je da gledam kako se kriminalne radnje vrše mojim izumom, izjavio je svojevremeno tvorac legendarne puške Mihail Kalašnjikov.

Mihail Kalašnjikov je rođen 10. novembra 1919. godine u siromašnoj seoskoj porodici koja je izrodila devetnaestoro dece. Bio je izumitelj i konstruktor oružja. Patentirao je 35 pronalazaka, od kojih je najčuveniji AK-47 „kalašnjikov“. Mihailu je poezija bila velika ljubav, a pisao je knjige. Bio je ranjen tokom Velikog otadžbinskog rata i nosilac je brojnih državnih odlikovanja za zasluge prema otadžbini. „Kalašnjikov“ je, prema nekim podacima, proizveden u preko 100 miliona primeraka, a korišćen je u oko 100 zemalja. Zbog svojih karakteristika postao je najpoznatije oružje na svetu, a Mihail Kalašnjikov se pred kraj života pokajao zbog svog izuma, iako je njegov motiv bila proizvodnja oružja za odbranu otadžbine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala