Austrijski predsednik: Slučaj špijunaže ne treba dramatizovati

© REUTERS / Leonhard FoegerNovi predsednik Austrije Aleksandar van der Belen
Novi predsednik Austrije Aleksandar van der Belen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen izjavio je da ne treba dramatizovati situaciju u vezi sa slučajem bivšeg austrijskog pukovnika, osumnjičenog da je špijunirao u korist Rusije, te da austrijske vlasti treba da sačekaju i da vide da li su optužbe na njegov račun istinite.

Austrijski predsednik je rekao da je malo verovatno da će sutra u Parizu, gde će biti priređeno centralno obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, uspeti da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da s njim razmotri situaciju nastalu u vezi sa slučajem špijunaže. 

„Spekulacije o špijunaži u korist Rusije prvo treba da budu istražene. Videćemo da li tu ima nečega ili je u pitanju prazna priča i tek onda ćemo preduzeti odgovarajuće korake“, rekao je Aleksander van der Belen.

Karin Knajsl - Sputnik Srbija
Beč se nada saradnji s Moskvom u istrazi o špijunaži

On je dodao da treba sprovesti pažljivu istragu kojom će biti utvrđeno da li je penzionisani pukovnik zaista špijunirao za Rusiju i, ako jeste, kakvoj je vrsti informacija imao pristup. 

„U ovom trenutku ne vidim povoda za dramatizovanje“, rekao je austrijski predsednik.

Mediji su ranije preneli da je osumnjičeni za špijunažu u korist Rusije priznao krivicu. Prema informacijama lista „Prese“, koji se poziva na anonimni izvor iz Ministarstva odbrane Austrije, pukovnik je navodno koristio tehničke uređaje koje mu je dala ruska strana.

Pukovniku je određen pritvor, a protiv njega je pokrenut krivični postupak koji vodi Tužilaštvo grada Salcburga. Prema navodima tužilaca, pukovnik je osumnjičen za odavanje državnih tajni i preti mu kazna od deset godina zatvora.

Prema pisanju austrijskih medija, pukovnik je radio u Ministarstvu odbrane Austrije i dvadeset godina špijunirao za Rusiju. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zatražio je od Rusije otvorene informacije o tom slučaju i izjavio da Beč namerava da o tome razgovara s evropskim partnerima. 

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsl je zbog afere odložila posetu Rusiji. Ona je danas, nakon telefonskog razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, izjavila da Beč očekuje od Moskve saradnju u istrazi o tom slučaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala