Završena nova runda dijaloga u Briselu

© Tanjug / KABINET PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJEAleksandar Vučić i Federika Mogerini u Briselu.
Aleksandar Vučić i Federika Mogerini u Briselu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Briselu je završen sastanak šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Mogerinijeva je prethodno imala odvojene bilateralne sastanke sa Vučićem i Tačijem.

Nova runda dijaloga na najvišem političkom nivou održana je posle dva meseca.

Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Ana Brnabić o Kosovu: Moramo da se sretnemo na pola puta

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da bi pre pregovarao sa đavolom nego sa njim, predsednik Srbije je rekao da je njegov zadatak da se ponaša odgovorno i ozbiljno, odgovornije i ozbiljnije od svih drugih da bi sačuvao mir i stabilnost.

Na prethodnom sastanku, početkom septembra, predsednik Vučić nije se ni sastao sa delegacijom Prištine zbog njihovog odbijanja da se slože sa posetom predsednika jezeru Gazivode.

Još jedna problematična situacija u pozadini razgovora je odluka Prištine da uvede carine od deset odsto na uvoz robe iz Srbije, što je EU osudila kao kršenje sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini.

U Briselu kažu da se od razgovora može očekivati da utvrde ritam budućih sastanaka kako bi se do konačnog sporazuma došlo u narednih nekoliko meseci, a najavljuje se da bi razgovori na ekspertskom nivou u ovoj fazi mogli da budu intenzivirani.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala