Dačić: Nećemo vojsku Kosova

© Tanjug / Dragan KujundžićMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je veoma važno da se mandat Kfora realizuje u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i da ostane u nesmanjenom sastavu na Kosovu i Metohiji.

Dačić je podsetio da je Kfor bitan garant Briselskog sporazuma i da je važno da svojim aktivnostima bude statusno neutralan.

Na otvaranju 6. NATO nedelje u Beogradu, šef diplomatije rekao je da se Srbija protivi transformaciji bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, jer se, kako kaže, time krši Rezolucija 1244 i ugrožava se regionalna stabilnost.

„Priština očigledno ne odustaje od toga, bez obzira na to što ih formalno tako ne definiše. Ponovo preduzimaju jednostrane poteze koji su potencijal za nestabilnost“, rekao je Dačić.

Skot: NATO i Srbija imaju iste strateške ciljeve

On je naveo da su Srbiji važne garancije da kosovske snage ne mogu da ulaze na sever Kosova bez saglasnosti komandanta Kfora i da očekuje da Kfor deluje preventivno u cilju sprečavanja akcija na severu, jer za to, kako kaže, ima mandat.

„Očekujemo da se jasno osudi nepoštovanje dogovora i da se kaže koja strana krši dogovor, a ne da se obe strane pozivaju na uzdržanost“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije ističe da je KiM glavni bezbednosni izazov i da samo kompromisno rešenje može pozitivno da deluje na podsticanje mira.

Dačić je dodao da odnos Srbije i NATO-a opterećuju događaji iz prošlosti i da je većini građana prva asocijacija bombardovanje 1999. godine, navodeći da je važno što je generalni sekretar Jens Stoltenberg izrazio žaljenje zbog civilnih žrtava bombardovanja.

Nedavno je to učinio i američki ambasador Kajl Skot, istakao je on.

Kada je reč o tome šta NATO može da učini da bi se odnos sa našom zemljom poboljšao, Dačić je naveo da bi to bilo protivljenje transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga, pomoć u očuvanju kulturnog nasleđa na KiM, kao i u izgradnji infrastrukturnih objekata koji su porušeni u bombardovanju.

„Naš zadatak u Ministarstvu spoljnih poslova je da javnom mnjenju objasnimo suštinu saradnje sa Alijansom“, rekao je Dačić.

Ministar je istakao da je Srbija opredeljena za dalji razvoj saradnje sa NATO-om i da to uspešno čini od pristupanja Partnerstvu za mir, navodeći da se politika vojne neutralnosti Srbije ne dovodi u pitanje.

S druge strane, rekao je on, Srbija uvažava opredeljenje suseda za članstvo u NATO-u.

„U tom smislu očekujemo razumevanje za našu saradnju sa zemljama koje nisu članice NATO-a, jer ona nije na štetu naših odnosa sa državama-članicama Alijanse“, rekao je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala