SAD: Stižu nove sankcije, Rusija odgovorna za situaciju u Donbasu

© AFP 2023 / Brendan SmialowskiZdanie Kongressa SŠA v Vašingtone
Zdanie Kongressa SŠA v Vašingtone - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su uvele sankcije protiv tri fizička lica i devet organizacija zbog ulaska Krima u sastav Rusije i situacije u Donbasu, saopštio je specijalni izaslanik Stejt departmenta za Ukrajinu Kurt Volker.

„SAD uvode finansijske sankcije zbog Krima i Donbasa…. Sankcije su uvedene protiv tri fizička lica i devet organizacija koja podržavaju pokušaje Rusije da integriše Krimski region Ukrajine putem privatnih investicija i privatizacionih projekata ili koja su umešana u kršenja ljudskih prava“, rekao je Volker novinarima.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Moskva: Ne plaše nas nove sankcije Vašingtona

Ministarstvo finansija je uvelo sankcije protiv državljana Ukrajine Aleksandra Basova i Andreja Suška, kao i protiv Rusa Vladimira Zarickog. Što se tiče pravnih lica, tri sanatorijuma sa Krima i „Južni projekat" koji je povezan sa bankom „Rusija“ našli su se pod sankcijama.

U tekstu o uvođenju novih sankcija prvi put je navedeno da odgovornost za dešavanja u Donbasu leži na Rusiji.

Specijalni izaslanik SAD je ubeđen da Rusija i dalje odbija da realizuje Minske sporazume. Između ostalog, ona još nije povukla svoje snage sa istoka Ukrajine. Zbog toga Amerika namerava da izvrši ekonomski pritisak na Rusiju kako bi ubrzala rešavanje problema. 

Član Komiteta Saveta Federacije za međunarodne odnose Oleg Morozov je obećao da će Rusija reagovati na još jedne američke sankcije. Trgovinsko-ekonomski odnosi između dve zemlje će se sigurno smanjiti, poručio je on.

„Odgovorićemo. Takve akcije neće ostati bez reakcije. Tim pre što se ništa novo oko Krima ne dešava. Sankcije u značajnoj meri imaju demonstracioni karakter“, rekao je Morozov.

On je izjavio da će „američke sankcije imaju karakter političke osvete“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala