Počela druga faza izmene Ustava Makedonije, ali sve zavisi od Grčke

© Wikipedia / TashkoskimZgrada Sobranja u Skoplju
Zgrada Sobranja u Skoplju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da će izmene Ustava radi promene imena države u „Severna Makedonija“ stupiti na snagu tek kada grčka skupština ratifikuje Prespanski sporazum i protokol o prijemu Makedonije u NATO.

On je to rekao na početku sednice Odbora Sobranja za ustavna pitanja, čijim je zasedanjem počela druga faza postupka za izmenu Ustava u skladu sa sporazumom sa Grčkom o rešavanju dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije.

Prvi grčki avion koji je sleteo u Skoplje posle 10 godina - Sputnik Srbija
Prvi avion iz Grčke sleteo u Skoplje posle 10 godina

Predstavljajući nacrte ustavnih amandmana, koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma, Zaev je rekao da je dodavanje geografske odrednice „severna“ ustavnom nazivu države cena za ulazak u EU i NATO, prenosi Fena pozivajući se na makedonske medije.

Makedonski premijer pozvao je poslanike da podrže nacrte amandmana u cilju evropskih integracija Makedonije i „nove političke realnosti prijateljstva sa Grčkom“, navodi MIA.

Sednica Odbora na kojoj se razmatraju četiri ustavna amandmana koje je predložila Vlada može trajati najviše 12 radnih dana.

Predsednik Sobranja Taljat Džaferi zakazao je za 1. decembar plenarnu sednicu, na kojoj će poslanici glasati o amandmanima, o kojima prethodno treba da se izjasni i zakonodavno-pravni odbor, preneo je Tanjug.

Za takozvano utvrđivanje nacrta amandmana u parlamentu potrebna je natpolovična većina od 61 poslanika, dok će u trećoj fazi za usvajanje ustavnih amandmana ponovo biti potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika, kao što je bilo potrebno i za nedavnu odluku da taj postupak počne.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala