„Kosovo je već u Interpolu — na poternicama!“

CC0 / Balkan Photos / Interpol Kosovo EU
Interpol Kosovo EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da velike zemlje vrše pritisak da Kosovo uđe u Interpol, ali da to nije dovoljno i da treba sačekati glasanje.

Dačić je na konferenciji za novinare s ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora, koja je danas povukla priznanje Kosova, rekao da Kosovo ne želi u Interpol da bi se borili protiv kriminala, već da bi se pokazalo da je nezavisna država i da ima podršku međunarodne zajednice.

„Da budem ciničan, gotovo celo rukovodstvo Kosova je već u Interpolu na poternicama“, rekao je šef srpske diplomatije.

Zgrada Interpola u Singapuru - Sputnik Srbija
Kosovo podelilo Interpol: Srbija kreće u diplomatsku ofanzivu

Dačić je naveo da će biti teško i da velike zemlje vrše pritisak, ali da treba sačekati glasanje, budući da će, na primer, Unija Komora glasati protiv Kosova u Interpolu, iako se nalaze na kosovskoj listi država koje će glasati za.

„Oni žive u oblacima, lažnoj slici koliko ih zemalja priznaje“, rekao je Dačić i dodao da ako ne veruju notama o povlačenju priznanja koje Srbija dobija, neka to provere na glasanju, a prvo će biti za Interpol.

Ministar je rekao i da Austrija želi da glasa za Kosovo u Interpolu, što je kancelar Sebastijan Kurc i rekao u Prištini, ali da ne žele da im daju viznu liberalizaciju, „jer će onda doći kod njih“.

„Iz aviona se vidi kakav je njihov interes. Vidim da je (austrijski kancelar) Sebastijan Kurc dizao čaše i šampanjac sa Tačijem vezano za prijem Kosova u Interpol… Videćemo“, rekao je Dačić.

On je rekao da je Zapad obećao članstvo u Interpolu Kosovu, ali da treba sačekati glasanje, navodeći da Beograd radi sa svojim prijateljima ne protiv Kosova, već protiv toga da se priznaje status pre dijaloga.        

„A Tači neka ponovo nazdravlja sa Kurcom, videćemo ko će poslednji nazdravljati“, rekao je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala