Odbor Sobranja odobrio ukidanje mandata Gruevskom

© REUTERS / Ognen TeofilovskiNikola i Borkica Gruevski
Nikola i Borkica Gruevski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbor Sobranja Makedonije za mandatsko-imunitetska pitanja odobrio je danas predlog suda za ukidanje poslaničkog mandata Nikole Gruevskog, kako bi odslužio dvogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen u slučaju „blindirani mercedes“.

Članovi najuticajnije makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE, na čijem je čelu bio Gruevski, napustili su sednicu tvrdeći da je to politički, a ne zakonski proces, prenosi MIA.

Predsednik Odbora Pavle Bogoevski kazao je da će glasati za predlog suda, zato što dela za koja je osuđen Gruevskog čine nedostojnim poslaničke pozicije.

Nikola Gruevski - Sputnik Srbija
Apelacioni sud potvrdio: Gruevski ide u zatvor

Ova odluka objašnjava se Članom 59 Pravilnika Sobranja o procedurama, koji navodi da bi sud trebalo da obavesti predsednika Parlamenta kada osudi nekog poslanika zbog zločina ili drugog kažnjivog dela, čime poslanik postaje nedostojan svoje pozicije.

Agencija navodi da će odluka biti razmatrana na plenarnoj sednici.

Da bi odluka o ukidanju mandata bila konačna, potrebno je ostvariti dve trećine glasova, a ishod nije u potpunosti siguran zbog poslanika VMRO-DPMNE, koji neće glasati u korist te odluke, napominje agencija.

Takođe, većina nezavisnih poslanika je saopštila da neće podržati ovaj potez.

Gruevski bi sutra, 8. novembra, trebalo da se javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne.

On je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, zato što je dok je bio premijer naredio kupovinu blindiranog „mercedesa“. Gruevski je tražio odlaganje izvršenja presude, ali je njegov zahtev odbijen, preneo je Tanjug.

Članovi i simpatizeri VMRO-DPMNE pozvali su putem društvenih mreža na današnji protest i skup podrške Gruevskom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala