Izraelska i ruska vojska nastavljaju kontakte nakon incidenta u Siriji

© AFP 2023 / MENAHEM KAHANAMinistarstvo spoljnih poslova Izraela u Jerusalimu
Ministarstvo spoljnih poslova Izraela u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kontakti ruske i izraelske vojske se nastavljaju nakon incidenta sa avionom Il-20, koji je oboren u Siriji, izjavio je novinarima zamenik generalnog direktora Odeljenja za Evroaziju Ministarstva spoljnih poslova Izraela Aleks Ben Cvi.

„Kontakti između vojski Izraela i Rusije se nastavljaju. Funkcioniše mehanizam izbegavanja sukoba“, rekao je Ben Cvi.

„Posle incidenta sa avionom nastavlja se rad sa Rusijom. Ne može se reći da treba da ga ignorišemo. Ali naši odnosi su mnogo razvijeniji da bi ovaj (incident sa oborenim avionom) prekinuo naše susrete“, dodao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rukuje se sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom - Sputnik Srbija
Netanjahu: Prijateljstvo sa Putinom važno za bezbednost Izraela

Odnosi Rusije i Izraela pretrpeli su ozbiljna iskušenja nakon incidenta sa ruskim izviđačkim avionom Il-20: ruski avion, koji se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora, oboren je 17. septembra, dok se vraćao u vazdušnu bazu Hmejmim. Istovremeno su četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske objekte u Latakiji. Pritom, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, Izrael obavestio rusku stranu o ovom vazdušnom napadu samo minut pre nego što je on počeo. Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su izraelski piloti, koristeći ruski avion kao štit, izložili Il-20 napadu protivvazdušne odbrane Sirije. Ruski avion je pogođen raketom sistema S-200. Poginulo je petnaest ruskih vojnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala