Opet se maršira Crvenim trgom (foto, video)

Pratite nas
Na Crvenom trgu je održana generalna proba vojne parade zaštitnika Moskve. Ona je posvećena legendarnom maršu 7. novembra 1941. godine, kada je vojska otišla direktno na front. U ovom događaju učestvuje 12 hiljada ljudi i tehnika iz Drugog svetskog rata.

Parada, 1941. godine, održana je u čast 24. godišnjice Oktobarske revolucije, dok je trajala Bitka za Moskvu u Drugom svetskom ratu. Bila je to najkraća parada u istoriji — trajala je svega 25 minuta. U njoj je učestvovalo više od 28.000 vojnika, koji su potom otišli na prvu liniju fronta.

Godišnjicu Oktobarske revolucije Moskva je dočekivala u opsadnom stanju — nacisti su bili na svega 30 kilometara od srca prestonice — Kremlja i pripremali su se da zadaju konačan udarac, evakuacija grada je počela još 16. oktobra, a podizanje raznih utvrđenja na ulicama prestonice pokrenulo je glasine da su Staljin i Politbiro napustili grad.

Hitler je planirao da osvoji Moskvu pre jake zime i da tog 7. novembra organizuje na Crvenom trgu svoju paradu. Čak su vojnicima Vermahta nedaleko od Moskve podelili svečanu, paradnu uniformu, vagone su napunili sanducima najboljeg šampanjca i odštampali pozivnice za proslavu.

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoParada je posvećena legendarnom maršu 7. novembra 1941. godine
Opet se maršira Crvenim trgom (foto, video) - Sputnik Srbija
Parada je posvećena legendarnom maršu 7. novembra 1941. godine

U takvoj atmosferi, sovjetske vlasti su donele odluku da prirede događaj koji će podići borbeni duh vojnika, ali i moral celoj zemlji, i da ujedno svetu pošalju poruku da borbeni duh Rusije nije slomljen, a da se Moskva neće predati.

Sovjetske vlasti, već sledećeg jutra, dovukle su na Crveni trg najmoćniju tehniku koju su imali i vojsku, koja je pravo sa parade otišla na front. Na tribinama Lenjinovog mauzoleja stajalo je čitavo sovjetsko rukovodstvo opovrgavajući na taj način glasine da je napustilo grad i sakrilo se negde iza Urala.

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoRuski vojnici na Crvenom trgu
Opet se maršira Crvenim trgom (foto, video) - Sputnik Srbija
Ruski vojnici na Crvenom trgu

Parada je bila zakazana za 10 sati ujutru, ali je u poslednjem momentu njeno održavanje pomereno za dva sata ranije. Jak sneg koji je padao „garantovao" je da nemački avioni neće bombardovati „na slepo". Ali, zbog mećave i zato što su u brzini zaboravili da ih obaveste kasnili su snimatelji zvuka. Zbog toga je Staljinov govor na paradi bio snimljen bez zvuka. Kasnije su u Velikom kremaljskom dvorcu napravili dekoraciju koja je podsećala na tribinu mauzoleja, a Staljin je ponovio čitav govor. Da bi bilo autentičnije i da bi mu izlazila para iz usta zbog hladnoće, svi prozori su bili otvoreni. To je bio jedini put da je vožd morao nešto da ponovi dvaput.

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoProba parade u Moskvi
Opet se maršira Crvenim trgom (foto, video) - Sputnik Srbija
Proba parade u Moskvi

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala