Američka kompanija nastavlja potragu za argentinskom podmornicom

© Foto : Cortesía de Favio CambareriPotraga za argentinskom podmornicom "San Huan"
Potraga za argentinskom podmornicom San Huan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka kompanija „Ocean Infinity“ nastaviće do aprila potragu za podmornicom „San Huan“ koja je nestala u novembru 2017. godine kod obale Argentine, saopštio je list „Nasion“.

List navodi da su se argentinska mornarica i ova kompanija dogovorile da produže potragu za još 120 dana.

„Nastavak je na snazi, ali će početi kada istekne trenutni rok (potrage) do kraja decembra“, izjavio je izvor „Nasiona“.

Argentinske vlasti su u avgustu saopštile da su angažovale „Ocean Infinity“ u potrazi za nestalom podmornicom. Tada je navedeno da će kompanija „naplaćivati svoje usluge samo ako se podmornica otkrije“. „Ocean Infinity“ je ranije učestvovao u potrazi za malezijskim avionom na letu MH370 koji je nestao u martu 2014. godine. Krajem maja kompanija je objavila kraj operacije pretrage. Argentinska mornarica saopštila je 26. oktobra da će se potraga za nestalom podmornicom „San Huan“ nastaviti.

Argentinski razarač Sarandi u operaciji potrage i spasavanja podmornice San Huan - Sputnik Srbija
Argentinska mornarica pronašla dve oblasti moguće lokacije nestale podmornice

Podmornica argentinske vojne mornarice „San Huan“ izgubila je kontakt sa komandom 15. novembra, na putu od baze Ušuaja do Mar del Plate. Tokom poslednje komunikacije posada je saopštila da je došlo do havarije. Na palubi su bile 44 osobe, među kojima i prva žena član posade podmornice u istoriji Argentine Elijana Marija Kravčik.

Predstavnici mornarice ranije su saopštili i o eksploziji koja bi mogla da bude povezana sa nestankom „San Huana“.

Petnaest dana nakon nestanka podmornice, mornarica Argentine objavila je da se operacija spasavanja 44 članova posade podmornice „San Huan“ prekida, ali da se potraga za podmornicom nastavlja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala