Rusija restrukturira svemirsku industriju: Stvaraju se tri holdinga

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaŠtand državne korporacije "Roskosmos" na Peterburškom ekonomskom forumu
Štand državne korporacije Roskosmos na Peterburškom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogoziin izjavio je da će ruska svemirska industrija u narednih godinu i po dana biti restrukturirana, te da će biti stvorena tri holdinga. Jedan će se baviti proizvodnjom motora za svemirske brodove, drugi pratećom aparaturom, a treći će biti odgovoran za proizvodnju samih raketa.
Direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija
„Roskosmos“ pravi raketu za istraživanje Meseca

Rogozin je objasnio da je razlog za restrukturiranje potreba da se napusti praksa u kojoj se svaki svemirski brod izrađuje kao poseban i pređe na njihovu serijsku proizvodnju.

„To je profitabilna ekonomija, jer se tehnička rešenja ponavljaju, samim tim se i proizvodnja pojednostavljuje. Shodno tome, serijskom proizvodnjom dobijaju se i kvalitet i pouzdanost“, rekao je direktor „Roskosmosa“.

Rogozin je istakao i da je Rusija ovu reformu pokrenula sa ciljem da se prevaziđu situacije kao što su havarije i kvarovi na opremi i da se pomogne u osvajanju tržišta usluga lansiranja koje je Rusija izgubila na mnogim nivoima.

On je naglasio i da je „Roskosmos“, budući da je reč o državnoj korporaciji, stvoren sa ciljem da konsoliduje svemirsku industriju, ali da „tek sada počinje da radi pravi posao“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala