Rusi pronašli tajni sastojak koji lek protiv raka čini efikasnijim

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaLaborant u kliničko-dijagnostičkoj laboratoriji poliklinike tokom analize krvi
Laborant u kliničko-dijagnostičkoj laboratoriji poliklinike tokom analize krvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski naučnici otkrili su da dodavanjem „hormona sna“, odnosno melatonina u lekove protiv raka na bazi vitamina A pojačava njihovo dejstvo i pomaže u smanjenju nivoa toksičnosti, prenosi list „Internešenel džurnal of molekjular sajensis“.

Kako se navodi, naučnici su proučavali kako kombinacija melatonina i smanjene koncentracije retinoinske kiseline utiču na razvoj tumorskih ćelija akutne leukemije kod čoveka. 

Ćelike raka i nervne ćelije - Sputnik Srbija
Ruski naučnici izumeli uređaj za rano dijagnostikovanje raka i tuberkuloze

Naime, njihova kombinacija je rezultirala smanjenjem broja ćelija raka za 70, a deljenje ćelija za 64 odsto, precizirala je Olga Krestinina iz Instituta za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku pri Ruskoj akademiji nauka. 

Inače, melatonin je hormon odgovoran za regulisanje spavanja, a ujedno je i jak antioksidant koji može da uništi agresivne molekule unutar ćelija. 

Naučnici su smanjili dozu retinoinske kiseline i dodali veliku količinu melatonina, a zatim su tu kombinaciju supstanci uveli u kulturu ćelija obolelih od raka, dobijenih iz malignog tumora pacijenta, koji je umro od akutne mijelocitne leukemije. 

Eksperimenti su pokazali da kombinacija tih preparata efikasno uništava ćelije raka čak i nakon što je koncentracija retinoinske kiseline smanjena 100 puta u poređenju sa količinom vitamina A, koji se danas koristi u borbi protiv raka. 

Kako naučnici objašnjavaju, kombinacije melatonina i retinoinske kiseline su naročito efikasno suzbijali sintezu proteina Bcl-2, koji štiti ćelije obolele od raka od „samouništavanja“.

S obzirom na to da je melatonin prisutan u ljudskom organizmu i da je njegov uticaj na telo dobro istražen, može se očekivati da lekovi uskoro uđu u fazu kliničkih ispitivanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala