Saopšten razlog havarije „Sojuza“ (video)

© Press-služba Roskosmosa / Uđi u bazu fotografijaSojuz-2
Sojuz-2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Havarija rakete-nosača „Sojuza“ u oktobru se desila zbog neotvaranja mlaznice na jednom od bočnih blokova, saopštio je predsednik istražne komisije Oleg Skorobogatov na pres-konferenciji u Moskvi.

Prema njegovim rečima, u 118 sekundi leta desio se kvar, koji je posledica neotvaranja mlaznice na jednom od bočnih blokova rakete.

„Uzrok razdvajanja bilo je neotvaranje poklopca mlaznice rezervoara za oksidaciju D bloka zbog deformacije klipa kontaktnog senzora za razdvajanje (nagib za 6 stepeni) koje je dozvoljeno tokom montiranja ’paketa‘ na kosmodromu Bajkonur“, rekao je Skorobogatov.

Taj problem je otkriven na još dve rakete „Sojuz“ koje su se nalazile na kosmodromima Kuru i Bajkonur. Nakon havarije od 11. oktobra one će biti rasklopljene i proverene.

Prošlog meseca došlo je do havarije na raketi-nosaču „Sojuz FG“, koja nije uspela da izvede u orbitu kosmički brod „Sojuz MS-10“ s novom posadom Međunarodne svemirske stanice. Kosmonauti su, međutim, uspeli da se evakuišu i u spasilačkoj kapsuli slete na Zemlju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala