Pašinjan nije izabran za premijera Jermenije — slede izbori

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaNovoizabrani premijer Jermenije Nikol Pašinjan
Novoizabrani premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parlament Jermenije tokom specijalne sednice ponovo nije izabrao Nikolu Pašinjana za premijera, što znači da će u toj zemlji biti održani vanredni parlamentarni izbori.
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Premijer Jermenije podneo ostavku, želi vanredne izbore

„Za kandidaturu je glasalo nula poslanika, protiv je bilo nula, dok je njih 13 bilo uzdržalo. Odluka nije doneta“, saopštio je na kraju glasanja predsednika Parlamenta Ara Bablojan.

Pašinjan je podneo ostavku na mesto premijera zemlje 16. oktobra. Parlament je prvi put o njegovoj kandidaturi za funkciju predsednika Vlade glasao 24. oktobra, a poslanici je nisu podržali.

U skladu sa Ustavom Jermenije, nakon što Parlament dva puta ne uspe da izabere premijera zakazuju se vanredni parlamentarni izbori. Sam Pašinjan je već izjavio da će izbori biti održani 9. decembra, nakon što predsednik Armen Sarkisjan potpiše odgovarajući ukaz.

Pašinjan je na dužnost stupio u maju nakon višenedeljnih protesta koji su doveli do ostavke njegovog prethodnika. Sada se zalaže za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora ove jeseni kako bi iz Parlamenta potisnuo rivale koji su zadržali većinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala