Skenderbegova statua biće postavljena u centru Ulcinja

© Flickr / AndreyUlcinj Crna Gora
Ulcinj Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skupština opštine Ulcinj danas je usvojila predlog da statua Đerda Kastriotija Skenderbega bude postavljena na kružnom toku u centru grada.

Inače, bulevar u Ulcinju na kojem se nalazi kružni tok nosi njegovo ime, prenosi CdM.

Skenderbeg je u Ulcinju imao kuću koju su nakon njegove smrti 1468. godine nasledili njegovi rođaci.

Albanci u Tuzi, Crna Gora - Sputnik Srbija
Ofanziva Malesije: Da li albanska granica izbija na Podgoricu

Albanska Alternativa najavila je u avgustu postavljanje spomenika Skenderbegu na dvema lokacijama u Opštini Tuzi, i to u centru grada i u Zatrijepcu.

„Podizanje spomenika Skenderbegu doprinelo bi podizanju svesti za slobodu, saradnju kao i njeno očuvanje i unapređenje sa ostalim narodima koji žive na teritoriji Crne Gore, a naročito crnogorskog naroda, sa čijim vladarima je bio i u prijateljskim i srodničkim odnosima“, kazao je lider Albanske alternative Nik Đeljošaj za CdM.

On je rekao i da spomenici Skenderbega krase mnoge trgove gradova širom Evrope i da je on za albanski narod osnovna ličnost kroz koju se predstavljaju i kao takav „nastavlja da inspiriše i predstavlja se kao simbol svih vremena“.

Albanci Skenderbega predstavljaju kao heroja nacije i borca za slobodu, a njegov lik je opevan u brojnim narodnim pesmama, prenosi Tanjug.

Poticao je iz feudalne porodice Kastriota koja je od sredine 14. do sredine 15. veka kontrolisala delove centralne Albanije i istočne Makedonije. U albanskom gradu Lješu je preminuo 17. januara 1468. godine od malarije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala