Vučić: Erdogan je želeo da se izdvojimo i sami razgovaramo

© Foto : SLUŽBA ZA SARADNJU S MEDIJIMA PREDSEDNIKA REPUBLIKEAleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Istanbulu da je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o saradnji Srbije i Turske, daljim investicijama, auto-putu ka BiH, kao i o Erdoganovoj poseti Srbiji sledeće godine, koja je već dogovorena.

Vučić je danas, na Erdoganov poziv, prisustvovao otvaranju najvećeg aerodroma na svetu, izgrađenom u evropskom delu Istanbula, a kasnije je imao i bilateralni sastanak sa turskim predsednikom.

„Pre svega sam izrazio zahvalnost, jer nisam ni očekivao ovaj bilateralni susret. Bilo je ovde mnogo predsednika, ne samo iz našeg regiona, već i Pakistana, Kirgistana… Erdogan je želeo da se izdvojimo i da sami dugo razgovaramo“, rekao je Vučić novinarima u Istanbulu.

Kako je preneo, razgovarali su o saradnji Srbije i Turske, daljim investicijama, Erdoganovoj poseti našoj zemlji sledeće godine, koju su već dogovorili, kao i o dva kraka auto-puta prema BiH i RS.

Novi aerodrom u Istanbulu - Sputnik Srbija
Ponos Turske: Istanbul dobija najveći aerodrom na svetu, na svečanosti i Vučić (foto)

„Mi ćemo uskoro krenuti da radimo put Novi Pazar — Tutin. To je 19 miliona evra iz našeg budžeta, i turske kompanije će da rade. Pravićemo posebne ugovore sa njima u vezi sa auto-putem ka Bosni i Hercegovini, što je od izuzetnog značaja za ljude u Mačvi i Podrinju, ali i za žitelje Moravičkog i Zlatiborskog okruga“, rekao je predsednik Srbije.

On je podvukao da je to važno zbog izlaska našeg auto-puta do Kotromana, odnosno do Višegrada, čime bismo se mnogo bliže povezali, ne samo sa istočnim delom RS, već i sa Sarajevom.

Istakao je da je turskom kolegi čestitao na izvanrednom rezultatu i izgradnji novog aerodroma.

„Jedna velika stvar, koju sam znao, a danas sam je čuo po ko zna koji put, a koja je važna, jeste da sve stvari polaze od jednog velikog sna. Ljudi su sanjali i dosanjali da će Turska imati veći aerodrom nego što je danas najveći u Atlanti i čestitao sam na tome“, rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija razvijati prijateljstvo sa Turskom, jer je ono od velikog značaja za zemlju.

Kako je primetio, ne govori se tu o „praznim pričama“, jer ćemo uskoro otvoriti tursku fabriku u Srbiji, u Malom Zvorniku, gde će biti zaposleno 300 ljudi.

„Mislim da 50 godina nije bilo fabrike koja bi došla u Mali Zvornik“, ukazao je.

Kada se, kaže, tome dodaju Krupanj, Lebane, Žitorađa, gde će uskoro otvoriti jednu tursku fabriku, kao i Vladičin Han — sva mesta koja su nam nestajala i propadala — vidi se da su Turci došli u mnogo malih mesta.

„Zato ću svaki put kada dobijem poziv od Erdogana da dođem, da pokažem poštovanje prema Turskoj, jer time činimo dobru stvar za Srbiju“, zaključio je Vučić.

Sa Turcima o izgradnji nacionalnog stadiona

Vučić je rekao da je u Turskoj razgovarao ne samo o izgradnji puteva i drugim projektima, nego i o izgradnji nacionalnog stadiona.

Vučić je novinarima u Istanbulu rekao da je razgovarao sa turskim domaćinima o izgradnji stadiona zato što kod nas nema firme koja bi mogla da izvede taj posao, jer je to isuviše komplikovano.

Kako je rekao, naše firme će raditi kao podizvođači, „ali da firma dobije taj posao — to je za nas veoma veoma teško u ovom stadijumu“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala