Lavrov: SAD se mešaju u unutrašnje poslove Rusije

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države, optužujući Moskvu za mešanje u izbore, same pokušavaju da utiču na situaciju u Rusiji, njihove diplomate su više puta primećene na akcijama opozicije, a Stejt department izdvaja novac za programe koji su, zapravo, usmereni na promenu unutrašnje politike Rusije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Ruski vojni brod lansira krstareće rakete Kalibar na teroriste Nusra fronta sa Sredozemnog mora - Sputnik Srbija
Amerika predala Rusiji spisak zamerki na raketu 9M729

„Mi ne samo da imamo neke sumnje u njihov odnos, već njihov zakon koji se zove Zakon o podršci Ukrajini, usvojen 2015. godine. U skladu sa tim, Stejt departmentu je naloženo da troši 20 miliona dolara godišnje kako bi promovisao demokratiju u Rusiji, uključujući i finansiranje ruskih NVO koje se zalažu za ’demokratizaciju‘ svih oblasti života. Sve organizacije koje dobijaju finansije po ovom zakonu sada se proveravaju. Naravno, ako ove donacije idu na ono što je napisano u Zakonu, odnosno na ’promovisanje demokratije‘ u Rusiji, to znači promenu unutrašnje politike zemlje“, objasnio je Lavrov u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

Pritom, američke diplomate su „više puta primećene na javnim događajima opozicije, uključujući i nesistemsku, sa parolama promene režima“.

„Sve ovo su naše američke kolege probale i pokušavaju da pretvore u šalu. Govore da se odnosi normalizuju i da će ’sve biti u redu‘, ali nema nikakve reakcije na činjenice mešanja“, dodao je Lavrov.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Moskva predlaže Vašingtonu pismene obaveze o nemešanju u unutrašnje poslove

Komentarišući antirusko raspoloženje u Sjedinjenim Američkim Državama, Lavrov je istakao da se lažnim optužbama i lažnim vestima o Rusiji građanima ove zemlje nameće agresivni stav. Međutim, u američkom društvu nema potrebe za rusofobijom, siguran je šef ruske diplomatije.

„Sve više se shvata da je to apsolutno veštački podgrevan pritisak i da je sa Rusijom najbolje da se jednostavno pošteno ravnopravno dogovara — nije potrebno da budemo prijatelji, mi se ne namećemo za prijatelja“, dodao je Lavrov.

Još početkom maja ove godine, Lavrov je izjavio da Moskva želi da uspostavi normalne, predvidive i prijateljske odnose sa Vašingtonom, ali se zasad „situacija i dalje pogoršava“ zbog rusofobičnih stavova u američkom establišmentu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala