Bolton Lavrovu uz osmeh: Makedonija je vrlo komplikovana država

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je na sastanku sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom u Moskvi pokrenuo pitanje pritiska SAD na glasanje o promeni Ustava Makedonije, na šta se Bolton samo nasmešio, rekavši da se radi o „vrlo komplikovana država“.

Prema rečima Lavrova, pitanje je pokrenuto kada se Bolton za večerom dotakao mešanja Rusije u izbore u SAD.

Sobranje - Sputnik Srbija
Dan kakav Skoplje na pamti: „Severna Makedonija“ pred još jednom preprekom

„Rekao sam mu (Džonu Boltonu) da nas optužuju za mešanje, ne samo u izbore u SAD, Španiji (Kataloniji), u ’bregzit‘… Sada je u modi da nas optužuju za sve što se dešava na Zapadnom Balkanu… Mi smo rekli da smo ćutali tokom priprema za makedonski referendum, dok su prestonicu Makedonije Skoplje posetili generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ministar odbrane SAD Džejms Matis, kancelarka Nemačke Angela Merkel, koji su javno, direktno, bez uvijanja tražili od makedonskih birača da glasaju za svoju budućnost, da kažu ’da‘ na referendumu o tome da li žele da budu članica EU i NATO-a, ’samo ako‘ promene ime zemlje. To je lukava formulacija koja krši mnogo toga“, rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

Ministar je podsetio da taj referendum nije uspeo i da je u Parlamentu Makedonije održano glasanje o početku procedure promene Ustava.

„I devet glasova koje su nedostajali — to je otvoreno saopšteno u Makedoniji — dobijeno je delimično potkupljivanjem, a delimično obećanjem da protiv njih neće biti pokrenut krivični postupak… Dok se to dešavalo u zgradi Skupštine Makedonije nalazio se ambasador SAD, koji nije samo sedeo. To sam rekao Boltonu na šta je on odgovorio da je to ’vrlo komplikovana država‘“, istakao je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala