Erdogan o Hašogiju: Ako Saudijci ne obave posao...

© AP Photo / Lefteris PitarakisPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je učesnike samita o Siriji u Istanbulu informisala o toku istrage ubistva opozicionog saudijskog novinara Džamala Hašogija, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
Policija u Istanbulu u garaži u kojoj je pronađen automobil saudijske ambasade u istrazi ubistva Džamala Hašogija - Sputnik Srbija
Turska traži izručenje 18 osumnjičenih za ubistvo Hašogija

„Razgovarali smo o ovoj temi i ja sam kolegama dao potrebne informacije o toku istrage tokom današnjih bilateralnih razgovora“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare.

On je podsetio da Ankara želi da sudi optuženima za ubistvo novinara u Turskoj. „Pre svega, ima 18 uhapšenih koji su došli u našu zemlju. Ko ih je poslao ovamo? Taj odgovor treba da daju vlasti Saudijske Arabije. Izjavili su da postoji saučesnik kojem je navodno predato telo. Ko je on? Ko god da je dao ovu izjavu, trebalo bi da objasni ko je taj saučesnik. Saudijskoj Arabiji smo predali zvaničan predlog da nam izruče ovih 18 ljudi. Ako oni ne mogu sami da istraže ovaj slučaj, to ćemo učiniti mi“, dodao je on.

Prema rečima turskog predsednika, u nedelju se očekuje poseta državnog tužioca Saudijske Arabije Turskoj. „Sutra bi trebalo da dođe njihov državni tužilac, a naš državni tužilac će se sastati sa saudijskom delegacijom. Dajemo veliki značaj ovim pregovorima“, rekao je Erdogan.

On je dodao da turska policija, tužilaštvo i obaveštajne službe naporno rade, da rad nije završen i da se nastavlja.

Snimak sa kamera za nadzor saudijskog novinara Džamala Hašogija i njegove verenice Hatidže Čengiz u Turskoj - Sputnik Srbija
Prvi put se oglasila verenica ubijenog saudijskog novinara

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi Evropska unija mogla da usvoji zajedničku odluku o odbijanju da proda oružje Saudijskoj Arabiji zbog ubistva novinara Hašogija.

„Dogovorili smo se da ćemo dobiti više informacija od istrage i saznati o međusobnim vezama, da ćemo težiti zajedničkom evropskom rešenju ili reakciji svih država EU da bi se ukazalo na to da radimo na osnovu zajedničkih vrednosti“, istakla je Merkelova.

Sa svoje strane, predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da će sankcije koje bi se mogle uvesti Saudijskoj Arabiji u vezi sa ubistvom novinara Džamala Hašogija zavisiti od rezultata istrage.

„Danas su utvrđene činjenice. Ali moramo da sačekamo da dođe do kraja istrage kako bismo ustanovili prirodu ovih događaja i one koji su za njih odgovorni“, objasnio je Makron.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i saudijski kralj Salman ibn Abdel Aziz Saud - Sputnik Srbija
Putin razgovarao sa kraljem Saudijske Arabije o ubistvu Hašogija

On je istakao da „sankcije treba uvesti na osnovu činjenica i informacija o odgovornima“.

Makron je naglasio da „sankcije, kao se to uvek radi, moraju da budu usvojene na evropskom nivou, kako bi postojala stvarna koordinacija“.

Saudijski novinar i dopisnik „Vašington posta“ Džamal Hašogi ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u tuči sa ljudima koje je tamo sreo, saopštila je ranije Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage. Hašogi je nestao 2. oktobra, a poslednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala