Dačić: „Severni tok“ može da se gradi, a „Južni tok“ ne može

Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je Evropska unija pokazala dvostruke standarde pošto je dozvolila da se gradi gasovod „Severni tok 2“, a nije dozvolila gradnju „Južnog toka“.

Dačić je na Međunarodnoj konferenciji o energetskoj bezbednosti Evroazijskog prostora u Beogradu kazao da Srbija želi da sarađuje sa svima u oblasti energetike, kao i u drugim pitanjima međunarodne saradnje, i naglasio da Srbija nažalost nije mogla da gradi „Južni tok“, jer taj projekat nije prošao Treći energetski paket EU, a „Severni tok“ jeste.

„Za nas je to bila najbolja opcija, taj projekat nije bio na štetu drugih“, rekao je Dačić, dodajući da je taj projekat bio u interesu ne samo regiona, već i EU.

Izgradnja gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija
Početak eksploatacije „Turskog toka“ planiran za kraj 2019. godine

Kako je rekao, EU je prethodno uveravala da je projekat izvodljiv i da je dogovorena realizacija.

„Realnost je da je ’Severni tok‘ izuzet iz Trećeg energetskog paketa, a ’Južni tok‘ nije. Ceh su platile Srbija i druge zemlje u regionu. Ta dva projekta su u suštini slični, a doživeli su različitu sudbinu“, kazao je Dačić.

Naglasio je da je isti izvor gasa — Rusija, i da je samo razlika u tome što je „Severni tok 2“ namenjen Nemačkoj, a „Južni tok“ zemljama u regionu.

„Iz toga se vidi da postoje dvostruki standardi u odlučivanju, jer ono što je moguće za Nemačku i neke druge zemlje, Srbiji i zemljama u regionu nije omogućeno. Šta je to što je odlučilo da se realizuje ’Severni tok‘, a da nije moguće da se realizuje ’Južni tok‘ — to je politika, to je nečija pretpostavka da bi Rusija kroz gas mogla da utiče na politička zbivanja u regionu Jugoistočne Evrope, ali ne i u Nemačkoj“, rekao je Dačić.

Naglasio je da je to isto kao kada neko zamera Srbiji što nije uvela sankcije Rusiji, pri čemu se prenebregava činjenica da je robna razmena između Srbije i Rusije opala kao posledica te političke krize u odnosu na period pre sankcija, dok je u zemljama koje su uvele sankcije porasla.

„Toliko o principima i dvostrukim standardima“, istakao je Dačić.

On je kazao da je Srbija otvorena za sve predloge po pitanju diversifikacije snabdevanja gasa, ali da je najveći problem kod svih drugih projekata to što nemaju dovoljno gasa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala