Peking počinje bitku za Kosovo

© AP Photo / Andy WongKina
Kina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da je u punom jeku diplomatska bitka Pekinga da se Kosovo u novembru ponovo nađe na dnevnom redu sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto je pre tri meseca voljom Velike Britanije odatle skinuto.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Srbija i Kina su uvek na istoj strani

„Velike su šanse, ali još ništa nije gotovo“, rekao je za „Politiku“ Dačić, koji se nalazi u španskom gradu Malagi na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a.

On je objasnio da je ovih dana na Ist riveru u Njujorku u toku dogovor članica Saveta bezbednosti o tačkama dnevnog reda naredne sednice tog tela UN, koja bi trebalo da bude održana početkom sledećeg meseca.

„Dnevni red još nije usvojen, tek se pričalo o preliminarnom, ali su se Velika Britanija, SAD, Francuska i Švedska odmah usprotivile stavljanju izveštaja generalnog sekretara (UN) o situaciji na Kosovu na agendu Saveta bezbednosti. Ovih dana odlučivaće se o tome. Kina će svakako predložiti tu tačku“, kazao je Dačić.

„Politika“ navodi da, iako se neka stalna članica ne slaže s predlogom dnevnog reda predsedavajućeg Saveta bezbednosti, što će u novembru biti Kina, ta članica nema mogućnost da uloži veto i bio bi presedan kada bi se o tome glasalo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala