Koliko je realan rat između Amerike i Kine

© AP Photo / Li GangKineska mornarica
Kineska mornarica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Činjenica je da će američki i kineski interesi u nekom trenutku da se suoče, a tada bi jedna varnica mogla da zapali sukob, za čije pokretanje obe strane imaju sredstva, ocenjuje vojni analitičar Aleksandar Radić.

Bivši komandant američkih snaga u Evropi, general-pukovnik Ben Hodžis, upozorio je da bi SAD za 15 godina mogle da zarate sa Kinom.

General je na bezbednosnom forumu u Varšavi objasnio da Amerika nema dovoljne kapacitete da uradi „sve što mora u Evropi i na Pacifiku kako bi se izborila sa kineskom pretnjom“.

Na pitanje da li su opravdani strahovi američkog generala da bi za deceniju i po moglo doći do otvorenog rata Kine i SAD, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je Hodžis, još dok je bio u službi, pokazao da je ozbiljan čovek i da dobro zna o čemu priča.

Prema njegovim rečima, Amerikanci su sila koja je i dalje neprikosnovena, ali su ipak odavno prepoznali da je glavni tok budućih zbivanja Daleki istok.

Ben Hodžes - Sputnik Srbija
Američki general u godinu predvideo rat s Kinom

Kako objašnjava, prirodno je da kada jedna sila narasta, poput Kine koja zaista brzo napreduje, to dovodi do sukoba sa konkurentskim silama.

„Činjenica je da u je ovom trenutku američka moć neporoporcionalno veća od konkurencije u podeli globalnog kolača moći, ali i Kina pokazuje da je zemlja koja će vrlo brzo projektovati svoju vojnu moć daleko od svojih granica. Ona gradi flotu otvorenog mora, nosače aviona, ima nameru da gradi baze na terenima daleko od svoje teritorije i okrenuta je, što je jako važno, prema toplim morima. Konačno, Kina iza svega toga ima snažan ekonomski motor i demografiju koja joj ide u prilog. Dakle, sve je to prirodan niz elemenata koji će dovesti do jačanja Kine i konflikta sa američkim interesima“, navodi Radić za Sputnjik.

Upitan da li je Kina zainteresovana da ratuje sa SAD, Radić kaže da bi na to pitanje relevantni ljudi iz kineskog i američkog rukovodstva sasvim sigurno odgovorili da rat nije opcija.

„Međutim, istorija govori da su svi ratovi velikih sila nastali jer je u jednom trenutku sled zbivanja — narastanje moći i konflikt interesa dovodio do sukoba. Mislim da je Hodžis pre svega na to mislio kada je govorio o sukobu Kine i SAD. Dakle, ne kao o nečemu što je potpuno izvesno, već o činjenici da će američki i kineski interesi da se suoče. Tada je pitanje jedne varnice koja bi mogla da zapali sukob, a i jedni i drugi će imati sredstva za njegovo pokretanje“, primećuje Radić.

Kako objašnjava, ako posmatramo samo mornaricu, potpuno je prirodno da Kina postaje stvarni konkurent SAD:

„Kina će pokušavati da gradi baze i slaće brodove simbolično „iza leđa“ Amerikancima, pa može doći u situaciju da podrži neku stranu u nekom konfliktu. Tako možemo da zamislimo scenario u kome će uslediti potezi koji će dovesti do oružanog konflikta“, napominje Radić.

Komentarišući ocenu generala Hodžisa da Amerika na Pacifiku nema kapacitete da se izbori sa Kinom, Radić kaže da je izvesno da SAD danas imaju manje resurse nego što je to ranije bio slučaj.

Tanker - Sputnik Srbija
Amerika i Kina se „svađaju“ — Gasprom koristi

On objašnjava da su tehnika i naoružanje kojima SAD raspolažu izuzetno skupi, a jako je spor i proces uvođenja složenih sistema, od nosača aviona i svih pratećih brodova do višenamenskih borbenih aviona.

„Osim toga, američka vojska je iscrpljena ratovima koji su vođeni od 2001. godine. Sve su to elementi koji će na duži rok biti verovatno još lošiji po Amerikance, jer kineska vojna industrija pravi sve više naoružanja i pokazuje veliku ozbiljnost u nameri da stvori snažnu silu. U tom kontekstu mislim da će Amerikanci imati problem da prate Kineze i moraće da se suoče sa tim da bi u nekom scenariju, za deset ili dvadeset godina, moglo da se dogodi da Kina može u nekom delu svoje interesne sfere da parira Amerikancima“, ukazuje Radić.

Amerikanci, kako objašnjava, nikada ne mogu kompletno iskoristiti svoj vojni potencijal, jer su globalna sila i moraju da održe svoje prisustvo na raznim tačkama planete.

„Sa druge strane, Kinezi mogu u datom momentu, recimo u Južnom kineskom moru, da koncentrišu svoje snage i kažu da su tamo neprikosnoveni“, zaključuje Radić za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala