Zakon o amnestiji uskoro u Sobranju, sudije protiv

© AP Photo / Boris GrdanoskiPoslanici VMRO-DPMNE u Sobranju
Poslanici VMRO-DPMNE u Sobranju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najveća opoziciona stranka u Makedoniji VMRO-DPMNE pripremila je predlog zakona o amnestiji koji će tokom narednih dana ući u skupštinsku proceduru, prenosi makedonska televizija „Telma“.

Iz te stranke navode da je reč o predlogu zakona kojim će se zahtevati amnestija isključivo za optužene koji su učestvovali u skupštinskim neredima 27. aprila prošle godine, kada je poslanik iz redova albanske stranke DUI Taljat Džaferi izabran za predsednika Sobranja.

Sobranje - Sputnik Srbija
Makedonski poslanici dobili posle glasanja policijsku zaštitu

Oni su takođe najavili da neće učestvovati u radu skupštinske komisije za pomirenje, jer smatraju da će najavljena komisija pružiti selektivnu pravdu samo za poslanike koje su podržale ustavne izmene, preneo je Tanjug.

Predsednik Sobranja Taljat Džaferi je takođe izrazio zabrinutost u vezi sa formiranjem takve komisije zbog odbijanja VMRO-DPMNE da učestvuje u njenom radu.

Sudije u Makedoniji su protiv ideje o eventualnoj amnestiji, ali su saglasni da je reč o političkoj odluci.

U Makedoniji vlada velika neizvesnost kako će se stvari odvijati. Niko nije siguran da li će to biti amnestija, pomirenje ili nešto treće. Dok se u Sobranju iščekuju amandmani Vlade o izmenama Ustava, opozicione albanske stranke pripremaju svoje amandmane kako bi otvaranje tog pitanja iskoristile za postizanje svojih zahteva.

Reč je o novoj formulaciji preambule Ustava, po kojoj bi albanski narod, zajedno sa makedonskim, postao državotvoran, kao i o službenoj upotrebi albanskog jezika na celoj teritoriji Makedonije, uključujući njegovu upotrebu u međunarodnim odnosima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala