Šokirani i užasnuti, ali i dalje prodaju oružje Saudijcima

© AP Photo / Matt DunhamTereza Mej
Tereza Mej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Hašogija, Australija je danas saopštila da je jedna od opcija koje bi mogla da preduzme — zabrana prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, dok Španija navodi da će svaki prethodni sporazum o naoružanju ispuniti, uprkos ubistvu.
Salah Kašogi i saudijski princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman - Sputnik Srbija
Planeta se slaže: Ovo je fotografija dana

Australijski zvaničnici navode da im sporazum o industriji odbrane sa Saudijskom Arabijom nije prioritetan, navodi AP.

Ministarka spoljnih poslova Australije Maris Pejn upitana je u parlamentu danas da li će Australija ispratiti potez koji su povukle druge države i obustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, na šta je odgovorila da su „sve opcije na stolu“.

Ona je istakla da Australija shvata da je situacija „izuzetno ozbiljna“, prenosi Tanjug. 

S druge strane, premijer Španije Pedro Sančez je izjavio da će njegova zemlja ispuniti prethodne ugovore koje ima sa Saudijskom Arabijom o prodaji oružja, uprkos „zaprepašćenju zbog užasnog ubistva Džamala Hašogija“.

Policija u Istanbulu u garaži u kojoj je pronađen automobil saudijske ambasade u istrazi ubistva Džamala Hašogija - Sputnik Srbija
A sad „istraga“: Koliko barela nafte vredi glava Hašogija

Sančez je kazao poslanicima da je zaštita poslova južne Španije još jedna ključna stvar koja je doprinela i donošenju odluke koju je prošlog meseca doneo po pitanju kontroverzne prodaje bombi Saudijskoj Arabiji, navodi agencija.

© AP Photo / Andrea ComasDemonstranti u Španiji traže stopiranje prodaje španskog oružja Saudijcima
Demonstranti u Španiji traže stopiranje prodaje španskog oružja Saudijcima - Sputnik Srbija
Demonstranti u Španiji traže stopiranje prodaje španskog oružja Saudijcima

Španija je saopštila da je kupovina pet brodova mornarice, za koju joj je Saudijska Arabija platila 2,1 milijarde dolara, bila pod znakom pitanja u vreme kada je vlada Španije razmišljala da otkaže isporuku 400 laserski navođenih bombi koje je Rijad platio 2015. godine.

Sančez, međutim, nije precizirao kakvi su planovi njegove zemlje za buduću trgovinu sa Rijadom.

„Nećemo preduzeti ništa“

 

Francuska neće doneti nikakvu odluku o odnosima sa Saudijskom Arabijom dok se ne razjasne sve činjenice u vezi sa smrću saudijskog novinara Džamala Hašogija, izjavio je izvor iz kabineta francuskog predsednika. 

„Ukoliko se ijedna odluka donese, ona će biti zasnovana na činjenicama i jasno utvrđenoj odgovornosti“, naveo je izvor, prenosi Rojters.

Sa druge strane, britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da će Velika Britanija sprečiti sve osumnjičene za smrt saudijskog novinara da uđu u zemlju i najavila da će po podne razgovarati sa saudijskim kraljem Salmanom.

Kako je rekla, britansko ministarstvo unutrašnjih poslova preduzeće sve potrebne radnje kako bi se osumnjičeni sprečili da uđu u Britaniju, kao i da, ukoliko poseduju vize, one će odmah biti ukinute.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala