SAD: Nerazumne i lažne optužbe Rusije u vezi sa makedonskim referendumom

© Flickr / Tom ArthurZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department ocenio je kao nerazumne i lažne optužbe Rusije da su SAD bile umešane u nedavno glasanje u makedonskom Sobranju o pokretanju inicijative za ustavne promene u skladu sa Prespanskim sporazum, koji su Atina i Skoplje potpisali početkom jula.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da je nedavnim glasanjem u makedonskom Sobranju dato zeleno svetlo za pokretanje ustavnih promena u zemlji.

„Optužbe da su predstavnici američke Ambasade (u Skoplju) bili umešani u procesu glasanja u parlamentu su nerazumne i lažne“, ističe se iz saopštenja Stejt departmenta.

Vlada Republike Makedonije - Sputnik Srbija
Skoplje se oglasilo posle žestoke reakcije iz Moskve

Dodaje se da Vašington pozdravlja odluku makedonskog parlamenta da pokrene ustavne promene neophodne za realizaciju Prespanskog sporazuma sa Grčkom.

„Sjedinjene Države veruju da je taj sporazum istorijska prilika da se promoviše stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu“, izjavio je portparol Stejt departmenta u Vašingtonu odgovarajući na pitanje grčkih medija, preneli su mediji u Skoplju.

Kako su preneli grčki mediji, Stejt department poručio je onima koji žele da istražuju da su poslanici u Sobranju odluku o pokretanju ustavnih promena doneli sami nakon međusobnih konsultacija.

Makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova juče je odbacilo kao potpuno neosnovane i neistinite tvrdnje i kvalifikacije ruskog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa tim glasanjem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala