Bramerc o predstojećem izveštaju, Mladiću, radikalima: Uvek može više

© AFP 2023 / DOMINIQUE FAGETSerž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala
Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc ocenio je da u saradnji sa Srbijom postoji slaganje po više pitanja, ali da uvek može više.

On je za televiziju „Prva“, na pitanje da li se Srbija može nadati pozitivnom izveštaju pred SB UN, odgovorio:

„Kritikovali smo ranije zbog čega se ne donosi strategija razvoja Tužilaštva za ratne zločine, zbog čega se ne sprovodi, ali posle današnjih i jučerašnjih sastanaka ja sam oprezni optimista, diplomatski rečeno, da će se procesuirati više slučajeva ratnih zločina do kraja godine.“

O sastancima sa tužiteljkom za ratne zločine i sa predsednikom Srbije, Bramerc kaže se razgovaralo o međusobnoj saradnji u preostalim slučajevima u Hagu, kao što su Simatović i Stanišić.

Knjiga koja gori - ilustracija - Sputnik Srbija
Nije još gotovo: Kako bi Srbija mogla da izbegne još jedan veliki istorijski poraz

„Dotakli smo se strategije razvoja Tužilaštva za ratne zločine, drago nam je da su postavljeni dodatni zamenici tužioca i njihovi pomoćnici, pa će i raditi na više slučajeva ratnih zločina. Sa predsednikom sam razgovarao o nestalim osobama, to je njemu važno, ali i svima u regionu“, dodao je on.

Na konstataciju novinara da se i posle toliko optužnica, presuda, pritvaranja, u regionu na mnoge ratne zločince gleda kao na heroje, on kaže:

„Mislim da smo pokazali da su sve tri strane počinile zločine i to ne samo u toku borbe, već uzimajući zatvorenike, ubijajući ih, gledajući kako njihovi vojnici siluju ili ne čineći ništa dok su njihovi vojnici uništavali sela i gradove. Svako ko je osuđen u Hagu, osuđen je zbog kršenja međunarodnog prava, a ne zato što je ratni heroj! Sada kada vidim kako se prema nekima od njih ophode, pa to je uvreda za žrtve, nepoštovanje zakona i ne pomaže pomirenju u regionu.“

Dakle, neprihvatljivo je da ljudi osuđeni za najteže zločine budu prihvaćeni kao heroji u svojim sredinama, dodaje on.

„To je nešto što veoma osuđujemo, jer toga je sad više nego ranije i to je veoma negativna pojava“, ističe Bramerc.

Povodom odluke sudije Ajdin Akaja da slučaj dvoje radikala prenese na srpsko pravosuđe, on kaže da je doneta tek prvostepena odluka i žalba je u toku.

„Ne znam da li će slučaj biti prenet. Veoma je važan, jer nepoštovanje suda i podmićivanje svedoka i te kako mogu da utiču na tok suđenja. Dakle, biće to veliki izazov za srpsko pravosuđe, pomno ćemo pratiti šta se dešava, ali verujemo da će ukoliko im bude prenet slučaj imati volju i da ga procesuiraju“, dodao je on, preneo je Tanjug.

Upitan da li je to što je u slučaju Ratka Mladića usvojen predlog odbrane i haški sudija izuzeo celo sudsko veće, opstrukcija pravde, Bramerc kaže:

„Bili smo iznenađeni kada se to dogodilo i zato smo se žalili. Nikako ne opstruišemo slučaj, samo koristimo sva pravna sredstva koja imamo, a verujemo da odluka jednog sudije nije u saglasnosti sa uobičajenom praksom Haškog tribunala.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala