Otkriven uzrok smrti saudijskog novinara?

© AP Photo / Lefteris PitarakisPripadnik obezbeđenja konzulata Saudijske Arabije u Istambulu
Pripadnik obezbeđenja konzulata Saudijske Arabije u Istambulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novinar Džamal Hašogi, koji je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, slučajno je zadavljen u nastupu panike, saopštila je agencija Rojters pozivajući se na visokog zvaničnika u saudijskoj vladi.

Agencija navodi da prvobitno nije planirano da se novinar ubije. Vlasti kraljevine poslale su u Tursku 15 ljudi da ubede Hašogija da se vrati kući. Na sastanku su počeli da mu prete, obećavali da će ga drogirati i oteti. Novinar je počeo da pruža otpor, otimao se i zvao pomoć, zbog čega su agenti uspaničili. Pokušali su da mu zapuše usta, ali su preterali, rekao je izvor.

Šef diplomatije Saudijske Arabije Adel el Džubejr - Sputnik Srbija
Saudijski ministar ne zna gde je telo ubijenog novinara

Da bi sakrile grešku, ubice su Hašogijevo telo umotale u tepih, iznele iz ambasade u konzularnom automobilu i predale ga „lokalnom saradniku“, stanovniku Istanbula, kako bi se on otarasio tela.

Jedan od učesnika zločina izašao je iz konzulata u odeći pokojnika, kako bi kamere za video-nadzor zabeležile da novinar navodno napušta zgradu.  

Saudijski novinar i dopisnik „Vašington posta“ Džamal Hašogi ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u tuči sa ljudima koje je tamo sreo, saopštila je ranije Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage.

Hašogi je nestao 2. oktobra, a poslednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Erdogan i Tramp:Rasvetliti slučaj Kašogi sa svih aspekata

Predsednici SAD i Turske, Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, složili su se u telefonskom razgovoru da slučaj saudijskog novinara Džamala Kašogija „treba rasvetliti sa svih aspekata“, javila je agencija Anadolija.

Tramp i Erdogan su razgovarali i o američkom svešteniku Endruu Bransonu, koji je se nedavno vratio u SAD pošto je pušten iz turskog zatvora, kao i saradnji u borbi protiv terorizma i mapi puta za sirijski Manbidž, preneo je Rojters.

Erdogan je u nedelju najavio da će u utorak objaviti detalje turske istrage o smrti Kašogija.

Erdogan je, obraćajući se pristalicama u Istanbulu, istakao da Turska traži pravdu i da će detaljno o tome pričati u govoru pred članovima vladajuće partije u parlamentu, prenela je agencija AP.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala