Peskov: Osnove za optužbe Kijeva za ubistvo Zaharčenka — podaci sa mesta zločina

© Sputnik / Igor Maslov / Uđi u bazu fotografijaGlava Doneckoй narodnoй respubliki Aleksandr Zaharčenko
Glava Doneckoй narodnoй respubliki Aleksandr Zaharčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj izvodi zaključke o umešanosti Kijeva u ubistvo lidera samoproglašene DNR Aleksandra Zaharčenka na osnovu informacija prikupljenih na mestu zločina, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.
Uviđaj na mestu ubistva Aleksandra Zaharčenka - Sputnik Srbija
DNR: Evo ko stoji iza ubistva Zaharčenka

Na pitanje na osnovu koga je Kremlj izveo zaključke o umešanosti Kijeva u ubistvo Zaharčenka Peskov je novinarima odgovorio da je to učinjeno „na osnovu rada o razjašnjavanju okolnosti i nalogodavaca ovog ubistva, koji se sada odvija na mestu zločina, na mestu ovog terorističkog čina, kao i na osnovu drugih terorističkih akata koji su se desili u republikama Donbasa“.

Kako je objasnio, istragu sprovodi lokalno Ministarstvo unutrašnjih poslova i oni se oslanjaju na informacije koje dobijaju na licu mesta.

Zaharčenko je nastradao u petak, 31. avgusta, u eksploziji u restoranu „Separ“ u centru Donjecka, a ministar za prihode i poreze samoproglašene republike Aleksandar Timofejev teško je ranjen. Od eksplozije je poginuo je i Zaharčenkov telohranitelj.

Prema navodima Ministarstva za vanredne situacije DNR, povređeno je 11 ljudi, a vlasti DNR su incident okarakterisale kao teroristički čin.

Uništeni kafić Separ u Donjecku u kojem je u eksploziji poginuo lider DNR Aleksandar Zaharčenko - Sputnik Srbija
Objavljen snimak pogibije Zaharčenka (uznemirujući video)

Vršilac dužnosti lidera DNR Dmitrij Trapeznikov je rekao da je uhapšeno nekoliko ljudi koji su osumnjičeni da su učestvovali u ubistvu. Oni su potvrdili da je reč o diverziji Kijeva. Služba bezbednosti Ukrajine je negirala optužbe da je umešana u ubistvo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je Zaharčenkovo ubistvo podli, naglašavajući da oni koji su izabrali put terora ne žele da traže mirno rešenje sukoba. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da praktično nema sumnje da iza ubistva lidera DNR stoji Kijev. Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivičnu istragu o smrti Zaharčenka i ranjavanju Timofejeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala