Bivši ambasador EU: Rusija nije pretnja za baltičke zemlje

© Sputnik / Sergeй Kuznecov / Uđi u bazu fotografijaBivši ambasador EU u Rusiji, Vigaudas Ušackas
Bivši ambasador EU u Rusiji, Vigaudas Ušackas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ambasador Evropske unije u Rusiji, Vigaudas Ušackas, izjavio je da Moskva ne treba da se posmatra kao pretnja baltičkim zemljama, saopštio je list „Baltik tajms“.

„Ne posmatram Rusiju kao direktnu pretnju baltičkim zemljama u ovom trenutku. Pentagon i NATO je takođe tako ne vide“, rekao je Ušackas, koji će kandidovati za predsednika Litvanije tokom internih debata partije Savez otadžbine i Hrišćanske demokrate Litvanije.

Ušackas je dodao da će ako pobedi na predstojećim predsedničkim izborima u Litvaniji, povećati budžet za odbranu zemlje, ali istovremeno neće Rusiju smatrati nekom pretnjom.

Litvanski političar smatra da danas treba održavati postojeće veze sa Rusijom. On je istovremeno istakao da ne postoji rizik od nekog vojnog sukoba, a poteškoće bi mogle nastati samo zbog ljudskog faktora.

Planinska pešadija na vežbi oblasti u blizini bavarskog sela Pešadijske brigade 23. nemačkog Bundesvera u južnoj Nemačkoj, 23. marta, 2016 - Sputnik Srbija
Iracionalni strahovi baltičkih naroda mogu izroditi brojne probleme

Ranije je austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio da zemlje Evropske unije moraju da održavaju dijalog sa Rusijom i sprečavaju dalje pogoršanje odnosa, a u budućnosti nastojati da ih poboljšaju.

Odnosi između Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima. Zapad je Rusiji, optužujući je za mešanje, nametnuo sankcije. Rusija je 6. avgusta 2014. godine preduzela recipročne mere, uvela politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom na jeziku sankcija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala