RPC: Za nas je Ukrajina Sveta Gora i Jerusalim

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaRPC
RPC - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najoštrije pitanje u vezi sa sadašnjom krizom u odnosima u pravoslavnom svetu je dalja sudbina vernika Ukrajinske pravoslavne crkve, a ne mogućnost pričesta na Svetoj Gori, smatra ruska patrijaršija.
Patrijarh vaseljenski Vartolomej u Zagrebu. - Sputnik Srbija
RPC: Vartolomej je raskolnik

„Naše molitve, naša bol je pre svega sa našom braćom u Ukrajini. Upravo to pitanje je glavno, ne to da li ljudi mogu da idu na Svetu Goru, bez obzira na njenu važnost za svetsko pravoslavlje, poklonjenje pred svetinjama Svete Gore i svetogorskom praksom duhovnog života“, izjavio je šef Odeljenja za saradnju Crkve, društva i medija Sinoda RPC Vladimir Legoja radiju „Vera“.

„Naglašavam da je to moje mišljenje, ne želim da pokažem nepoštovanje prema ljudima koji idu na to hodočašće, niti prema samoj Svetoj Gori, ali u situaciji kada su naša braća u Ukrajini pod udarom, čini mi se da je sramota govoriti o tome da li mogu ići na Afon. Setite se prepodobnog Serafima koji je govorio o Sarovskoj zemlji: „Ovde je za mene i Sveta Gora, i Kijev i Jerusalim!“, dodao je predstavnik Crkve.

Usled odluke Carigradske patrijaršije da započne proces priznavanja autokefalnosti nekanonske ukrajinske crkve, Sinod Ruske pravoslavne crkve je objavio da prekida euharističko opštenje sa Carigradskom patrijaršijom. Sinod RPC je tu odluku nazvao kanonski ništavnom i ocenio da je odluka Carigrada o poništavanju akta iz 1686. godine, kojim je Kijevska mitropolija predata u nadležnost Moskovskoj patrijaršiji — politička.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala