Zbogom prinče: Već se traži Muhamedov naslednik

© AP Photo / MUHAMMAD HAMEDPrinc Saudijske Arabije Muhamed bin Salman
Princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povećanje pritiska na Rijad zbog nestanka novinara Džamala Hašogija nateralo je kraljevsku porodicu da traži naslednika za prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana el Sauda, piše „Figaro“, pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor u Perizu.

„Savet mudraca“ kraljevske porodice koji čine predstavnici sedam osnovnih klanova već nekoliko dana zaseda iza zatvorenih vrata.

„Prema mišljenju mnogih eksperata, ta instanca može da imenuje zamenika prestolonaslednika. Ta funkcija je bila upražnjena u junu 2017. godine kada je Muhamed bin Salman el Saud postao zvanični naslednik prestola“, navodi list. Zamenik, kako navodi Figaro, mogao bi da postane mlađi brat prestolonaslednika koji se prošle nedelje vratio iz SAD gde je bio ambasador.

Rijad - Sputnik Srbija
Turski mediji: Bliski istok prelazi pod ruski uticaj

„Ako Haled bin Salman bude imenovan za zamenika, to će značiti da je Muhamed bin Salman el Saud blizu odlaska sa vlasti, mada ne odmah. Haledovo imenovanje znači da će grana Salmana sačuvati vlast, što je kraljev prioritet“, navodi „Figaro“ reči neimenovanog izvora u Rijadu.

Džamal Hašogi, koji je radio za američki list „Vašington post“ i koji je živeo u SAD od 2017. godine, nestao je u Turskoj 2. oktobra, nakon što je ušao u Generalni konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Prema rečima verenice saudijskog novinara, Hašogija su uoči nestanka pozvali iz Ambasade zbog papirologije, a nju nisu pustili unutra. Posle pet sati čekanja, jedan od zaposlenih u Konzulatu je rekao devojci da je Hašogi već otišao i da nema potrebe više da ga čeka.

Prema tvrdnjama saudijskih vlasti, Hašogi je nestao nakon što je napustio zgradu Konzulata i one trenutno sarađuju sa turskim vlastima kako bi se razjasnile okolnosti njegovog nestanka. Predsednik Turske Tajip Erdogan izjavio je da Saudijska Arabija mora da dokaže da nije umešana u nestanak novinara, kao i da su za sada objašnjenja njenih zvaničnika po tom pitanju neubedljiva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala