Cipras: Prvo sporazum, pa članstvo Makedonije u NATO-u i EU

© Sputnik / EUROKINISSIAleksis Cipras
Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da je preuzeo Ministarstvo inostranih poslova nakon ostavke Nikosa Kocijasa da bi, kako je rekao, obezbedio uspešno okončanje Prespanskog sporazuma o promeni imena bivše jugoslovenske republike u „Republika Severna Makedonija“.
Nikos Kocijas - Sputnik Srbija
Grčki ministar spoljnih poslova podneo ostavku zbog Makedonije

Cipras je u izjavi novinarima rekao da je pozvao makedonske parlamentarne stranke da podrže ustavne amandmane u debati koja je u toku i dodao da Atina neće prihvatiti članstvo te zemlje u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji pod imenom „Republika Makedonija“.

Cipras je istovremeno zahvalio Kocijasu zbog, kako je rekao, njegovog „dragocenog doprinosa svih ovih godina u nadogradnji geopolitičke uloge zemlje“. Premijer je dodao i da ministrima „neće tolerisati besmislene razgovore i samoinicijativne strategije“, preneo je Tanjug.

Nakon što je Cipras prihvatio ostavku, Kocijas je na Tviteru napisao da su premijer i nekolicina ministra „odlučili s kim će dalje“. On je citirao grčkog pesnika Hristijanopulosa, koji je svojevremeno rekao: „Učinili su sve što su mogli da me sahrane — ali su zaboravili da sam seme“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala