Problemi kod kuće: Turska pravoslavna crkva tužila Carigradsku patrijaršiju

© Sputnik / Marijana KolakovićZgrada Carigradske patrijaršije u Istanbulu
Zgrada Carigradske patrijaršije u Istanbulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska pravoslavna crkva tužila je Carigradsku patrijaršiju i patrijarha Vartolomeja zbog odluke da počne sa davanjem autokefalnosti crkvi u Ukrajini, izjavila je za Sputnjik portparolka patrijaršije Turske pravoslavne crkve Sevgi Erenerol.
Manastir svetog Pantelejmona na Svetoj Gori - Sputnik Srbija
Raskol kakav se ne pamti: Hoće li Rusi moći da se mole na Svetoj gori

„Podneli smo tužbu u kojoj smo ukazali na to da je ovo politički slučaj koji nema veze sa verom. Vartolomej nema nadležnosti da šalje svoje egzarhe u Ukrajinu i daje autokefalnost njenoj crkvi. Status carigradskog patrijarha, prema Mirovnom sporazumu iz Lozane od 1923. godine, ograničava se na slanje Grka za služenje liturgije u Turskoj“, rekla je sagovornica agencije.

„Vartolomej je premašio svoje nadležnosti i umešao se u odnose između dve zemlje, u njihove unutrašnje poslove. Ako je to uradio, on ne sme da ostane u Turskoj“, dodala je Erenerolova.

Nekanonska Turska pravoslavna crkva je osnovana 1922. godine na osnovu odluke Vlade Turske, koja je pokušala da stvori nacionalnu crkvu nezavisnu od grčkog pravoslavlja. Iako ima mali broj vernika, ona poseduje tri hrama u Istanbulu. Ne priznaje je nijedna od 15 pomesnih pravoslavnih crkava.

Na čelu Turske pravoslavne crkve se u ovom trenutku nalazi patrijarh Eftim IV (Erenerol).

Ranije je saopšteno da je Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve saopštio da je nemoguće nastaviti dijalog sa vaseljenskim patrijarhom zbog situacije sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala