Moćne iranske kompanije na udaru američkih sankcija

© AFP 2023 / PAUL J. RICHARDS Ministarstvo finansija SAD
Ministarstvo finansija SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američko ministarstvo finansija uvelo je danas sankcije finansijskoj mreži Bonjard Tavon Basidž sa sedištem u Iranu za koju kaže da podržava iranske paravojne snage u regrutovanju i obučavanju dece vojnika za iransku Revolucionarnu gardu.
Predsednici Rusije i Irana, Vladimir Putin i Hasan Rohani, na sastanku u Aktau - Sputnik Srbija
Rusija će pomoći Iranu u zaobilaženju američkih sankcija

U saopštenju ministarstva kaže se da ova mreža, vredna više milijardi dolara, podržava dobrovoljačku paravojnu grupu Snage otpora Basidž koja radi zajedno sa Gardom.

„Ova ogromna mreža obezbeđuje finansijsku infrastrukturu za nastojanja Basija da regrutuje, obučava i indoktrinira decu vojnike koja se prisiljavaju na borbu po nalozima Garde“, naveo je ministar finansija Stiven Mnučin, prenosi Rojters.

Na meti sankcija našli su se „Banka melat“, „Mehr ektesad banka“, „Mehr ektesad“ iranska investiciona kompanija i još pet investicionih firmi, saopštilo je ministarstvo, preneo je Tanjug.

Sankcijama SAD obuhvaćena je iranska fabrika traktora, najveći proizvođač traktora na Bliskom istoku kao i Esfahan železara, najveća te vrste u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala