Ruska pravoslavna crkva prekida dijalog sa vaseljenskim patrijarhom

© Press-služba Patriarhii RPC / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve
Zasedanje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, koji se danas sastao u Minsku, saopštio je da je nemoguće nastaviti dijalog sa vaseljenskim patrijarhom zbog situacije sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija
Patrijarh Kiril: Svetske sile neće uništiti crkvu u Ukrajini

„Na današnjem zasedanju Svetog sinoda doneta je odluka da se prekine svaki dijalog sa vaseljenskim patrijarhom. Prinuđeni smo na ovakvu odluku jer su ka tome vodili njegovi svi potezi u poslednje vreme“, izjavio je novinarima mitropolit Ilarion, šef ruske crkvene diplomatije.

Budući da je reč o prekidu euharističkog dijaloga, kako je precizirao mitropolit, ruski sveštenici više neće moći da učestvuju u zajedničkim liturgijama sa sveštenicima Carigardske patrijaršije, a vernici neće moći da se pričešćuju u tamošnjim crkvama.

On je rekao i da se Ruska pravoslavna crkva nada da će vaseljenski patrijarh promeniti svoju odluku o dodeli autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

„Nadamo se da će zdrav razum pobediti, da će patrijarh promeniti odnos prema aktuelnoj crkvenoj realnosti. Međutim, sve dok se to ne dogodi, sve dok nezakonite i antikanonske odluke Carigrada ostanu sna snazi, mi nećemo moći da nastavimo dijalog“, istakao je mitropolit.

Takođe, Ruska pravoslavna crkva se nada da će ukrajinski predsednik Petro Porošenko održati obećanje i da neće progoniti vernike kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala