Počele pripreme za novo lansiranje „Sojuza“ sa Bajkonura

© Foto : RoscosmosRaketa-nosač Sojuz 2.1a na lansirnoj rampi kosmodroma Bajkonur
Raketa-nosač Sojuz 2.1a na lansirnoj rampi kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na kosmodromu Bajkonur počele su pripreme za sledeće lansiranje rakete „Sojuz MS-11“, uprkos havariji koja se dogodila prošle sedmice, prenose ruski mediji.

Stručnjaci trenutno proveravaju stanje svih sistema rakete i pripremaju je za probni start.

Postavljanje rakete-nosača Sojuz-FG sa brodom Sojuz MS-09 na prvoj lansirnoj rampi Gagarin kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
Kosmički brod „Sojuz“ i dalje nema pandane u svetu

U proseku stručnjacima je neophodno oko dva meseca da pripreme raketu za lansiranje, ali ukoliko odluka bude doneta da raketa poleti ranije, stručnjaci bi mogli da ubrzaju svoj tempo i da sve pripreme na vreme.

Mediji podsećaju da je prvenstveni plan bio da sledeće lansiranje bude izvedeno 31. oktobra, ali start je odložen dok se ne ustanove svi uzroci zbog čega je došlo do havarije sa raketom „Sojuz-FG“.

Podsetimo, havarija na raketi-nosaču „Sojuz FG“, koja je lansirana sa kosmodroma „Bajkonur“ u Kazahstanu, dogodila se u prošli četvrtak. Raketa je trebalo da stigne do Međunarodne svemirske stanice, a havarija se dogodila u 121. sekundi leta, na visini od 47 kilometara.

Kosmonauti — Rus Aleksej Ovčinjin i Amerikanac Nik Hejg uspeli su da se evakuišu i da se u spasilačkoj kapsuli prizemlje 25 kilometara od kazahstanskog grada Džezgazgana, gde inače po povratku iz kosmosa sleću kosmonauti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala