Irska frustrirana i razočarana

© AFP 2023 / PAUL FAITHGranica između Republike Irske i Severne Irske.
Granica između Republike Irske i Severne Irske. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef irske diplomatije Sajmon Kovnej rekao je da je nepostizanje jasnog dogovora o izlasku Velike Britanije iz EU frustrirajuće i razočaravajuće iz perspektive njegove zemlje.

Kovnej se založio za uvođenje tzv. „zaštitne opcije“ dok se ne nađe rešenje za granicu između Irske i Severne Irske.

Vinston Čerčil na plakatu koji poziva Britance da glasaju za ostanak u EU. - Sputnik Srbija
„Bregzit“: Dogovor ipak nije postignut

„Niko ne želi ’zaštitnu opciju‘, ali mora da postoji neka vrsta osiguravajućeg mehanizma koji bi spustio tenzije i otklonio mogućnost uspostavljanja infrastruktura fizičke granice na Irskom ostrvu“, izjavio je Kovnej.

Šef irske diplomatije je, dolazeći na sastanak Saveta ministra EU u Luksemburgu, poručio da su se svi nadali da će se pitanja oko izlaska Velike Britanije iz EU razjasniti ove nedelje.

On je ocenio da je poslednjih 10 dana postojao istinski napor uz intenziviranje pregovora timova iz Londona i Brisela, kako bi se došlo do konkretnih preporuka za EU lidere koji će razmatrati pitanje „bregzita“ na samitu u sredu, 17. oktobra.

„To se, međutim, pokazalo kao nemoguće“, rekao je Kovnej.

On je naglasio da je prekid razgovora pregovaračkih timova, sa namerom da se rad nastavi posle samita EU, „frustrirajući i razočaravajući“ iz perspektive Irske, za koju kaže da je više od drugih zemlja EU pogođena ishodom „bregzita“.

Bregzit - Sputnik Srbija
Postignut dogovor o „bregzitu“?

„Želimo da vidimo rešenje koje će spustiti tenzije i omogućiti nastavak razumnog ’bregzita‘. Još mislim da je to moguće, ali će trebati više vremena nego što su se neki nadali“, kaže šef diplomatije Irske.

On naglašava da Irska ne traži ništa novo, već samo da se poštuje dogovor iz decembra i marta da će se u slučaju izostanka boljeg dogovora ili do njegovog postizanja primeniti tzv. ’zaštitna mera‘, što obavezuje Britaniju da održi punu usklađenost odredbama carinske unije i jedinstvenog tržišta u oblastima saradnje Severne Irske i Republike Irske.

„Tereza Mej prepoznaje kompleksnost politike Severne Irske i Irske, i zato je dala garancije da neće biti podizanja fizičkih infrastruktura na granicama jer je i sama svesna korodirajućeg efekta takvog poteza na odnose“, kaže Kovnej.

On dodaje da je svestan odgovornosti britanske premijerke koja radi sa Irskom na održanju mirovnog procesa sa Severnom Irskom, a istovremeno pokušava da isporuči „bregzit“, za koji su glasali građani Velike Britanije, prenosi Tanjug.

„Mi želimo da joj pomognemo u tom poslu, ali očekujemo da ispuni obaveze koje je dosad preuzela tokom pregovora“, zaključio je Sajmon Kovnej.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala