Niš: Stotinu balona u čast sećanja na žrtve nacizma

© FotoSpomenik žrtvama nacizma u Nišu.
Spomenik žrtvama nacizma u Nišu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na dan 75. godišnjice od ustanka u poljskom koncentracionom logoru Sobibor, u okviru projekta „Očuvanje istorije pružanja otpora u logorima“ u Narodnom muzeju Niš, delu koji pripada memorijalnom kompleksu „Crveni krst“, održana je manifestacija u znak sećanja na one koji su poginuli u logorima.

Manifestacija je počela polaganjem venaca i cveća na dva spomenika, zatim je prikazan umetnički filma „Sobibor“, kao i predavanje na temu „Istorija ustanaka u logorima“, a na kraju su učesnici pustili sto balona u čast sećanja na žrtve nacizma.

Međunarodni centar za očuvanje i istraživanje kulturno-istorijskog nasleđa Istočne Evrope „Memorijal“, zajedno sa Narodnim muzejem Niš i muzejem-logorom „Crveni krst“, saopštili su da je danas očuvanje sećanja na poginule i neustrašive ljude važan zadatak u vezi s novonastalom pretnjom pojave nacizma u Evropi.

Pokreti otpora u logorima ujedinili su i sjedinili ljude različitih nacionalnosti i političkih uverenja, ojačali i produbili internacionalistički osećaj solidarnosti, stoji u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala