Istraga havarije „Sojuza“: To se više neće ponoviti

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaSojuz
Sojuz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stručnjaci su shvatili zbog čega je došlo do havarije sa raketom „Sojuz-FG“ i preduzimaju se sve mere kako do slične situacije više nikada ne dođe, izjavio je zamenik glavnog inženjera kompanije „Energija“ Vladimir Solovjov.

„Prilično nam je jasno šta se dogodilo, neophodno je sprovesti čitav niz izmena kako se to više ne bi ponavljalo. Nastavićemo da letimo“, rekao je Solovjov.

Postavljanje rakete-nosača Sojuz-FG sa brodom Sojuz MS-09 na prvoj lansirnoj rampi Gagarin kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
Kosmički brod „Sojuz“ i dalje nema pandane u svetu

Prethodno je Ruska državna komisija saopštila da je analizira uzroke havarije rakete „Sojuz“, a preliminarni podaci pokazuju da su do kvara dovele neuobičajene okolnosti koje se ranije nisu javljale u svemirskoj praksi.

Konačne verzije o uzroku havarije tokom lansiranja „Sojuza“ još nema, ali se veruje da je izazvana „sudarom“ blokova prvog i drugog stepena rakete-nosača, rekao je izvršni direktor „Roskosmosa“ Sergej Krikaljev.

Podsetimo, havarija na raketi-nosaču „Sojuz FG“, koja je lansirana sa kosmodroma „Bajkonur“ u Kazahstanu, dogodila se u četvrtak. Raketa je trebalo da stigne do Međunarodne svemirske stanice, a havarija se dogodila u 121. sekundi leta, na visini od 47 kilometara.

Kosmonauti — Rus Aleksej Ovčinjin i Amerikanac Nik Hejg — uspeli su da se evakuišu i da se u spasilačkoj kapsuli prizemlje 25 kilometara od kazahstanskog grada Džezgazgana, gde inače po povratku iz kosmosa sleću kosmonauti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala