Tri sile stvaraju put za bezbedniji prenos podataka

© Fotolia / Klaus TheOptički kabl
Optički kabl - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija, Kina i Indija će početi da grade evroazijski kvantni put — infrastrukturu za bezbedan prenos podataka, izjavio je za Sputnjik predsednik neprofitnog partnerstva „Russoft“ i rukovodilac radne grupe „Sejfnet“ Valentin Makarov.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Da li Rusija pravi teleport?

U junu je Makarov rekao da ruski programeri predlažu nekim zemljama Azije i Evrope da učestvuju u ovom projektu zbog rizika da će kvantni kompjuteri koji se brzo razvijaju za nekoliko godina moći da dešifruju u realnom vremenu ključeve koji se sada koriste za zaštitu informacija. Rusija je Kini, Indiji, Turskoj i Iranu predložila da se pridruže ovom projektu.

Na kraju je dobijena povratna informacija od niza zemalja, rekao je Makarov. „Kontaktirali smo Akademiju nauka Kine, koja se bavi projektom stvaranja kvantne zaštite mreže za celu teritoriju Kine“, rekao je on. Prema rečima Makarova, Kinezi su se složili da zajedno rade na projektu.

Interes su takođe pokazale i indijske kolege.

„Indija je, naravno, zainteresovana za projekat, ali tamo postoji politički aspekt, plus Indija nema zajedničku granicu sa teritorijom EAEU… Predložili smo da se u dnevni red međuvladine rusko-indijske komisije uključi pitanje razvoja projekta. Nadam se da ćemo postepeno doći do toga, štaviše, ’Russoft‘ sada otvara svoje predstavništvo u Indiji“, dodao je on.

Laborant u kliničko-dijagnostičkoj laboratoriji poliklinike tokom analize krvi - Sputnik Srbija
Ruski institut razradio mikrokapsule sa kvantnim tačkama za dijagnozu raka

Prema rečima Makarova, da bi se izgradio kvantni magistralni put na čitavoj teritoriji Rusije, od granice sa Kinom do granice sa Finskom, biće potrebno oko 40 milijardi rubalja.

„U našem primarnom pojednostavljenom poslovnom planu smatralo se da možemo za 40 milijardi rubalja da izgradimo glavnu magistralu. Od države će biti potrebno samo 10 odsto, ostatak novca uzećemo sa tržišta od zainteresovanih telekom operatera ili krupnih klijenata. Banke i velike korporacije, kao na primer ’Rosteh‘, pokazale su interes za ovaj projekat“, zaključio je on. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala