Britanski ekspert: Razgraničenje Srba i Albanaca na stolu

CC0 / / Srbija, tzv. Kosovo i EU
Srbija, tzv. Kosovo i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postoji spremnost da ideja o razgraničenju između Kosova i Srbije ostane na stolu, iako se to na prvu loptu dopalo malom broju zvaničnika.

To je za „Blic“ rekao profesor Londonske škole ekonomije i politike Džejms Ker-Lindzi.

Tako ovaj stručnjak za Zapadni Balkan tumači najnovije vesti iz Brisela da je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta velikom većinom glasova, uz usvojen Nacrt izveštaja o Srbiji, usvojio i amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Prema Ker-Lindziju, EU prihvata dve ključne stvari — da se odnosi između Srbije i Kosova moraju normalizovati i, kako je dodao, što pre se to desi, biće bolje za obe strane.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Makron podržao sporazum Beograda i Prištine uz korekciju granice

Drugo, EU shvata da nije prikladno stati na put sporazumu između Beograda i Prištine sve dok se ispunjavaju određeni uslovi, rekao je Ker-Lindzi.

On ističe i da je veliko pitanje da li su obe strane zaista sposobne da postignu dogovor.

„Uvek sam verovao da je neka vrsta teritorijalnog sporazuma najlogičnije rešenje za pitanje Kosova“, naglasio je Ker-Lindzi.

Kako je rekao, sporazum Beograda i Prištine bio bi veliki korak napred za regionalnu stabilnost.

„Ukoliko se time bude upravljalo pravilno, to bi pomoglo stabilizaciji Zapadnog Balkana, a otvorio bi se i put bržem članstvu u EU Beograda i Prištine“, zaključio je Ker-Lindzi za „Blic“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala