Državna duma: Primena belog fosfora u Siriji zahteva pažnju UN

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaTeritorija vojne akademije u Alepu koji je sirijska vojska oslobodila od terorista
Teritorija vojne akademije u Alepu koji je sirijska vojska oslobodila od terorista - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukoliko se potvrde podaci da je koalicija izvela vazdušni udar u Siriji sa upotrebom zabranjenog belog fosfora, biće neophodno da se traži suđenje uz učešće Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO), izjavio je za Sputnjik zamenik predsednika Odbora za odbranu Državne dume Rusije Jurij Švitkin.
Istraživački centar u Siriji porušen u napadu američke koalicije - Sputnik Srbija
Amerikanci belim fosforom zasuli grad u Siriji

„Kao prvo, moramo još jednom da proverimo tačnost ovih informacija. U slučaju da se one potvrde, mora se odmah po dobijanju informacija uputiti odgovarajući zahtev OZHO kako bi ona sprovela odgovarajuću zvaničnu istragu i mora se izneti to pitanje u Savetu bezbednosti UN“, istakao je Švitkin.

„Ovo je grubo kršenje prava građana Sirije… To je presedan za pretres i održavanje Saveta bezbednosti UN sa kasnijim pretresom na Generalnoj skupštini UN, zato što se tiče pretnji osiguranja stabilnosti i bezbednosti uopšte u svetu“, dodao je poslanik.

Međunarodna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama u subotu je upotrebila beli fosfor, koji je zabranjen međunarodnim rezolucijama, tokom vazdušnih napada na sirijski grad Hadžin u provinciji Dejr el Zor, saopštila je ranije agencija SANA pozivajući se na lokalne izvore, bez navođenja informacija o poginulim ili ranjenim civilima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala