Moguća veza Džaferovića sa zločinima nad Srbima

© AP Photo / STRKandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) glasa na opštim izborima na biralištu u Zenici
Kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) glasa na opštim izborima na biralištu u Zenici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefik Džaferović, koji je pobedio u trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH na prošlonedeljnim opštim izborima, bio je na čelu Centra službi bezbednosti u Zenici u vreme ratnih zločina koje su mudžahedini počinili nad Srbima, navodi danas „Politika“.

Džaferović (61) je potpredsednik najuticajnije političke partije među Bošnjacima, Stranke demokratske akcije (SDA), u koju je ušao ratne 1993. godine.

Godine 1996. izabran je za sekretara ratne bošnjačke tajne službe, poznatije kao AID.

Sarajevski mediji na koje SDA nema uticaj, napominje se u tekstu, neretko su predstavljali Džaferovća kao političara koji je „ponikao iz kadrovskog rasadnika AID-a“ i koji je „unutar SDA uvek bio odan klanu Bakira Izetbegovića, čak i u vreme vladavine Sulejmana Tihića, kada Izetbegović nije imao dobru unutarstranačku poziciju“.

Brojanje glasova na izborima u BiH - Sputnik Srbija
Bosna se ne smiruje: Nova dva scenarija Zapada protiv Dodika

U Parlamentarnoj skupštini BiH Džaferović je od 2000, kao kadar SDA jedan mandat proveo je u Domu naroda, a onda je 2014. izabran za poslanika u Predstavničkom domu, u kom je i dočekao kandidaturu za člana Predsedništva BiH.

U tom domu, po sistemu rotacije, obavljao je funkciju predsedavajućeg i zamenika predsedavajućeg.

To njegovo predsedavanje sve vreme su bojkotovali poslanici SNSD-a, tražili su i da bude smenjen, ne želeći da prisustvuju sednicama kojima rukovodi čovek dovođen u vezu sa ratnim zločinima nad Srbima, navodi beogradski dnevnik.

Reč je, naime, o zločinima koje su počinili mudžahedini u srpskoj Vozući kod Zavidovića, a obimnu dokumentaciju sa dokazima o tim zločinima predao je Tužilaštvu BiH bivši potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

Istraga protiv Džaferovića nikada nije pokrenuta.

S tamnom mrljom u svojoj službenoj biografiji, Džaferović će u ući u Predsedništvo BiH, gde će naredne četiri godine sedeti za istim stolom sa Miloradom Dodikom, po čijem su naređenju poslanici SNSD-a napuštali skupštinska zasedanja kojima je on predsedavao, zaključuje „Politika“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala