Dodik: Povređeni radnici su heroji!

© REUTERS / Darko VojinovićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik posetio je danas u bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju povređene radnike brodske rafinerije za koje je rekao da su heroji, jer su svojom prisebnošću sprečili veću katastrofu.
Eksplozija u rafineriji - Sputnik Srbija
„Alo!“: Sumnja se da je diverzija uzrok eksplozije u rafineriji

Zadovoljan je, rekao je, što su prema nalazima lekara povređeni radnici dobro i istovremeno izrazio saučešće porodici poginulog radnika.

„Veoma je bilo važno da se zavrnu ventili da ne dolazi do dotoka gasa koji bi tragediju učinio većom. Oni su žrtvovali život i zavrtali ventile. Jedan od njihovih kolega je stradao i žao mi je, moje saučešće porodici, ali to govori o njihovoj samosvesti. Nisu se uspaničili, nisu pobegli. Da su to uradili, tragedija bi bila mnogo veća“, rekao je Dodik novinarima u Doboju, preneli su banjalučki mediji.

On očekuje da će nakon ovog događaja mnoga preduzeća u Srpskoj povećati nivo bezbednosti, da se ne bi ugrožavali životi ljudi, kao ni materijalna dobra.

„Verujem da će se vrlo brzo utvrditi da li je havarija tehnička priča ili, ne daj bože, neka druga“, rekao je Dodik i naveo da su nadležne institucije na terenu radi utvrđivanja uzroka nesreće u rafineriji nafte Brod.

Ukazao je da je događaj u rafineriji mogao da bude ekološki problem.

„Sinoć je u Banjaluku doputovala delegacija koju predvodi pomoćnik ministra energetike Ruske Federacije i trebalo je da oni danas, a verujem da jesu, sa predsednicom Hrvatske (Kolindom Grabar Kitarović) razgovaraju o nekim unapređenjima. Oni su opredeljeni, a mi iz Republike Srpske smo prihvatili da gas iz Hrvatske bude doveden u rafineriju, sve dok mi ne uspostavimo naš gasovod“, rekao je Dodik.

Eksplozija u rafineriji u Brodu - Sputnik Srbija
Eksplozija u Republici Srpskoj: Gori rafinerija u Brodu (video)

On je naveo da je ostalo stvar procedura i na Hrvatskoj, te istakao da Srpska želi da radi sa hrvatskim vlastima na tom pitanju.

„Naša nadležna ministarstva učinila su sve da, u skladu sa najstrožim evropskim standardima, pristupe ekološkom sređivanju Save i sprečavanju opasnosti od rafinerije nafte u Brodu. Na bazi toga, izdata je ekološka dozvola“, naveo je Dodik.

Lekar bolnice „Sveti apostol Luka“ u Doboju Zoran Blagojević rekao je da je zdravstveno stanje povređenih radnika uredno, da to potvrđuju i radiološka istraživanja, te naveo da očekuje da će pacijenti biti otpušteni najkasnije sutra.

U dobojsku bolnicu primljeno je šest pacijenata koji su povređeni u eksploziji u rafineriji u Brodu, od kojih je pet sa lakšim povredama zadržano na opservaciji, dok je jedan pušten kući.

Eksplozija u postrojenju za preradu nafte u rafineriji u bosanskom Brodu dogodila se sinoć. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala