Da li je na pomolu dogovor o novom sastanku Putina i Trampa

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, rukuju se nakon zajedničke konferencije za medije u Helsinkiju
Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, rukuju se nakon zajedničke konferencije za medije u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, mogli bi ponovo da se sastanu u Finskoj početkom sledeće godine, piše list „Helsingin sanomat“ pozivajući se na izvore.
Šah - Sputnik Srbija
Putin i Tramp „razoružali“ američke vladare iz senke (video)

Očekuje se da će do sredine 2019. godine Finska tokom svog predsedavanja Arktičkom savetu organizovati Arktički samit, na koji su pozvana obojica lidera. Prema informacijama lista, pregovori s ruskom i američkom stranom su toliko odmakli, da se sada traži samo datum.

„Jedna od varijanti je sedmica tokom koje se obeležava Dan Svetog Valentina. To je 14. februar“, piše list pozivajući se na navode izvora. 

Predsednik Finske Sauli Niniste, koji je inicirao organizovanje samita o globalnom otopljavanju, rekao je listu da je interesovanje američke strane za taj skup poraslo i da se „situacija neočekivano menja nabolje“. On je dodao da će plan skupa zavisiti od gostiju.

„Ako nivo potencijalnih gostiju bude prilično visok, raspored će u najvećoj meri zavisiti od njih“, naveo je finski predsednik. 

Prema navodima lista, ključno pitanje jeste da li postoji zajednički raspored koji mogu da prihvate i SAD, i Rusija, i druge zemlje koje su u Arktičkom savetu.

Očekuje se da će predsednik Tramp odluku o Arktičkom savetu doneti najranije u novembru, nakon izbora za Kongres SAD, koji će biti održani 6. novembra.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala