„Molio sam Nazarbajeva i Putina za ’Fijat 500 L‘, opet“

© Tanjug / Dimitrije GolAleksandar Vučić u Kazahstanu
Aleksandar Vučić u Kazahstanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da je od predsednika Kazahstana i Rusije ponovo tražio dozvolu za bescarinski izvoz srpskog „Fijata 500 L“, prenosi B92.

„Molio sam premijera Sagintajeva, molio sam predsednika Nazarbajeva, molio sam i Vladimira Putina da nam to dozvole. Reč je o pojedinim vrstama sira, cigaretama, živinskom mesu, molio sam za 5.000 automobila, opet. Druga runda je završena, treća runda pregovora je u januaru, nadamo se da će naši ruski i kazahstanski partneri to ispuniti“, kazao je Vučić novinarima na pitanje koje bi Srbija proizvode još mogla bez carine da izvozi u Evroazijsku uniju.

Reč je, kako je naveo Vučić, o tržištu od 185 miliona ljudi koje čine Kirgizija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Rusija.

Aleksandar Vučić i Nursultan Nazarbajev - Sputnik Srbija
Vučić Nazarbajevu: Ovo što ste napravili je pravo čudo, došli smo da vidimo

„Bio bih preveliki optimista kada bih rekao da je to izvesno, a pesimista ako bih rekao da je nemoguće. Svi gledaju da zaštite svoje interese. Čudo da mene Evropska unija nije uhapsila kada sam branio mlekarsku industriju“, naveo je Vučić.

Tražim partnera za Petrohemiju i u Kazahstanu

Vučić je izjavio da je u Kazahstanu razgovarao sa predstavnicima te zemlje o mogućnosti da se nađe strateški partner za Petrohemiju.

Vučić je rekao novinarima da će još jednom večeras zamoliti predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva da razmotre mogućnost partnerstva sa Petrohemijom.

„U Petrohemiji imamo rezerve u novcu, ali ako nafta počne da skače, to je onda za nas nemoguća misija i nećemo moći da izdržimo. To je prilično teško“, rekao je Vučić.

Ističe da će Srbija svakako gledati da pronađe partnera za Petrohemiju, ali i da napravi dalje velike korake u saradnji sa Kazahstanom.

Vučić kaže da i zbog toga naredne godine očekuje posetu Nazarbajeva Srbiji.

Dodao je da je saradnja moguća i kada su u pitanju obrazovanje i zdravstvo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala