Niko ne želi da sluša beskrajno ponovljene rusofobične tirade

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu
Zgrada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) donela je odluku da ne razmatra jedan od centralnih izveštaja sednice — nacrt dokumenta o ovlašćenjima delegacija u Skupštini — i da ga vrati nadležnom odboru.
Sala za sednice Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija
Rusija želi da izađe iz Saveta Evrope

Tokom svog govora, autorka dokumenta, belgijska poslanica Petra de Suter, dala je takav predlog ističući da je taj dokument podelio skupštinu. Kao rezultat toga, odlučeno je da se organizuje glasanje o ovom predlogu, u kojem je predlog podržalo 99 poslanika, 79 glasova bilo je protiv, a 16 uzdržanih. U sali je bilo ukupno 194 poslanika.

„Predlog je prihvaćen“, rekla je Lilijan Mori Paskje, predsedavajuća Skupštine. Odgovarajući na pitanje poslanika kada će se razmatrati izveštaj, ona nije isključila da će se on razmatrati na plenarnoj sednici. Sledeća plenarna sednica održaće se u januaru 2019. godine.

Tokom rasprave u PSSE, poslanici su insistirali da je centralna tema ovog izveštaja povratak Ruske Federacije uprkos činjenici da je belgijska poslanica odbila ovaj stav.

Rusija neće učestvovati u organizaciji koja diskriminiše nacionalne delegacije, izjavio je potpredsednik Državne dume Rusije Petar Tolstoj komentarišući odluku PSSE da se ne raspravlja o izveštaju o mandatima delegacija na jesenjoj sednici.

Plenarna sednica zimskog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - Sputnik Srbija
Savet Evrope traži od Rusije članarinu; Puškov: Neka vam plati Ukrajina

„PSSE je u krizi zbog akcije koje je prethodno preduzela u vezi sa nacionalnim delegacijama. Nemogućnost usvajanja rezolucije vezana je sa namernim odlaganjem rasprave od strane Ukrajinaca, Britanaca i pribaltičkih država. I, naravno, poslanici koji predstavljaju druge parlamente jednostavno nisu pronašli snage i strpljenja da slušaju beskrajno ponovljene rusofobične tirade“, rekao je Tolstoj za Sputnjik ističući da je takva odluka „za žaljenje“.

„Rusija neće učestvovati u organizaciji koja diskriminiše nacionalne delegacije. Mi smo za jednakost u međunarodnim odnosima“, dodao je on.

Poslednji sastanak predstavnika PSSE i Rusije održan je 20. septembra na marginama Drugog evroazijskog ženskog foruma, gde je predsednica PSSE Lilijan Mori Paskje razgovarala sa predsedavajućom Saveta Federacije Rusije Valentinom Matvijenko. Tokom razgovora, Matvijenkova je izjavila da se ruska strana sprema da izađe iz Saveta Evrope. Predsednik međunarodnog odbora Saveta federacije Konstantin Kosačov rekao je da će Moskva doneti odluku o članstvu u Savetu Evrope nakon oktobarske sednice PSSE.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala